Jäsentarinoita urapalveluista: Urapolulla työturvallisuuden kouluttajaksi

Teollisuusalan osaaja Veli-Pekka Mäkinen haluaa uuden uran työsuojelun ja työturvallisuuden parista. Polku uuteen on jo suunniteltu.

Veli Pekka Mäkinen on alkanut haaveilla uudenlaisesta urasta.

”Haluaisin tulla työsuojelu- ja työturvallisuusasioiden kouluttajaksi ja kokemusasiantuntijaksi”, ylöjärveläinen Mäkinen kertoo.

Mäkisestä työsuojelu ja työturvallisuus ovat tärkeitä asioita niin työntekijöille kuin yrityksellekin.

”Työntekijät pääsevät terveenä eläkkeelle ja työnantajan vakuutusmaksut ovat pienemmät. Myös asiakkaat huomioivat turvallisen työympäristön jatkaessaan sopimuksia”, Mäkinen korostaa.

Vankka kokemus työturvallisuusasioista

Viime syksyyn saakka Mäkinen työskenteli lasityöntekijänä teollisuuden alalla. Hän kuitenkin jäi työttömäksi, kun työnantajan liiketoiminta häiriintyi koronatilanteen takia.

Mäkinen alkoi pohtia, mitä voisi vielä tehdä työmaailmassa. Vuosien aikana hän on tehnyt myös hitsaajan töitä ja toiminut työsuojeluvaltuutettuna, joka koordinoi ja keräsi tietoa läheltä piti -tapauksista ja vaaranpaikkailmoituksista.

”Tein sopivat telineet laseille, jotka saapuivat Saksasta ja näin lasit alkoivat pysyä ehjinä tehtaalla. Tämä paransi työturvallisuutta”, Mäkinen muistelee konkreettista parannusta.

Lisäksi Mäkinen veti työntekijöille suunnattuja tehdaskohtaisia työturvallisuuskoulutuksia, ja niitä hän haluaa vetää uudestaan.

”Haluaisin jakaa kokemuksiani nykypolvelle ja tukea yrityksiä käytännönläheisesti – herätellä asiantuntijoita ja johtajia löytämään parannuskohteita ja tekemään parannuksia”, Mäkinen korostaa.

Kiikarissa oppisopimuskoulutus

Asioihin alkoi tulla vauhtia, kun Mäkinen löysi henkilökohtaisen uravalmennuksen ja urapalvelut, joita UP! Partners tarjoaa Teollisuusliiton jäsenille. Hän löysi tietoa näistä palveluista Teollisuusliiton nettisivuilta.

Mäkinen ja hänen omavalmentajansa Mai Peltoniemi ovat tavanneet video- ja puhelinyhteydellä useita kertoja ja työstäneet yhdessä työhakemusta sekä keskustelleet uudesta urapolusta.

”Oli yllättävää, että pystyimme yhdistämään hakemuksen ja ansioluettelon yhdeksi dokumentiksi”, Mäkinen kertoo sivun mittaisesta asiakirjasta.

Mäkinen on myös tehnyt paljon itsenäistä työtä sopivan koulutuspolun suunnittelemiseksi. Hän on päätymässä siihen, että paras tie on oppisopimuskoulutus koulutusorganisaatiossa, joka tarjoaa työsuojelu- ja työturvallisuuskoulutusta yrityksille.

Peltoniemelle hän antaa lämpimän kiitoksen duunivalmennuksesta.

”Mailta sain hyviä linkkejä ja vinkkejä monista eri asioista. Ilman häntä olisi voinut jäädä jokin niistä katsomatta.”

Omavalmentaja Mai Peltoniemen vinkit työnhakijoille

• Teollisuusliiton uraportaali tarjoaa muun muassa työnhakua, uraa ja hyvinvointia tukevia videoita, webinaareja ja verkkokursseja.
  • Jos olet ryhtymässä työsuojeluvaltuutetuksi, kannattaa katsoa Teollisuusliitolle räätälöity kurssikokonaisuus. Siitä saa hyvän käsityksen, mitä kaikkea työsuojeluvaltuutetun rooliin sisältyy ja mitä edunvalvonta työpaikoilla on.
  • Työnhakijalle hyödyllinen webinaaritallenne on esimerkiksi Verkostoitumisen voima, jossa käsitellään verkostoitumistaitoja sekä sitä, mistä saisi lisää verkostoja työpaikan saamiseksi.

Teksti: Katja Alaja

Lue myös Anne Ståhlbergin jäsentarina