Miksi äänestän?

Näpit irti mun työttömyysturvasta

Työttömyysturvan puolittamista on esitetty tosissaan. Oletko huolissasi, kuinka pärjäät, jos satut jäämään työttömäksi? Miten pystyt hakemaan uutta työtä, jos et selviä laskuistasi? Työttömyysturvan tarkoitus on tarjota turva uuden työpaikan löytämiseksi, joten siitä on pidettävä kiinni. Nyt on aika puolustaa työttömyysturvaa ja sanoa seis sitä heikentäville uudistuksille.

Äänestä, jos haluat työttömyysturvan pysyvän ennallaan etkä hyväksy peräti 200 päivän ja 500 miljoonan euron leikkauksia työttömyysturvaan. Käsi pois mun taskusta.

Katso video Kuuntele Lue lisää

Mulla on oikeus mennä lakkoon, jos muuten ei kuunnella

Mitä tapahtuisi, jos sinulla ei olisi lakko-oikeutta palkankorotusten edistämiseksi? Se tarkoittaisi sitä, että työnantaja päättäisi yksipuolisesti, paljonko palkkaa maksetaan, mistä ja kenelle. Lakko-oikeus on tasapuolisen neuvottelun edellytys.

Äänestä lakko-oikeutesi puolesta ja sen säilyttämisestä ennallaan. Käsi pois mun taskusta.

Kuuntele Lue lisää

Kiky köyhdyttää mua edelleen

Muistatko pakkolaeilla läpiajetun kiky-paketin? Mitä se tarkoitti lomarahoille, työajalle ja käteen jäävälle palkalle? Pelkästään työnantajamaksujen siirto on maksanut työntekijöille jo 10 miljardia euroa – ja kello käy. Tiesitkö, että mediaanituloinen suomalainen maksaa kiky-maksuja yli 30 000 euroa työuransa aikana?

Äänestä, jos sanot ei kiitos kikyille, sillä entinenkin köyhdyttää edelleen. Käsi pois mun taskusta.

Äänestä, jos sanot kyllä kiitos kiky-sopimuksessa työntekijöille siirrettyjen sosiaalivakuutusmaksujen palauttamiselle työnantajien maksettaviksi. Käsi pois mun taskusta.

Katso video Kuuntele Lue lisää

Vain TES turvaa mun palkankorotuksen

Mitä tapahtuisi palkankorotuksillesi, jos työehtosopimusta eli TESsiä ei olisi? Voisitko luottaa siihen, että itse neuvottelemalla saisit kokemustasi ja osaamistasi vastaan korvauksen työstäsi? Miten huolehtisit siitä, että ansiotasosi pysyisi yleisen tulokehityksen mukana ilman yleiskorotuksia? Siksi TES. Se takaa paremmat työehdot, paremman toimeentulon ja turvan kuin jos sopimuksia ei olisi.

Äänestä työehtosopimusten yleissitovuuden säilyttämiseksi sekä laajentamiseksi myös niille toimialoille, joilla ei ole työehtosopimuksia tekevää työnantajayhdistystä. Käsi pois mun taskusta.

Katso video Kuuntele Lue lisää

Mun mielestä palkkavarkaus on rikos

Mitä jos työnantajasi rikkoo työehtosopimusta, jättää palkkasi maksamatta tai sinua kielletään pitämästä lomaa? Mikä on oikeusturvasi ja mikä on seuraamus työnantajalle? Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelee työntekijöitä, joista liian moni kohtaa työssään hyväksikäyttöä ja alipalkkausta. Tiesitkö, että palkkavarkaus ei ole rangaistava teko Suomen lain mukaan?

Äänestä, jotta ulkomaisilla työntekijöillä olisi Suomessa samat työehdot kuin kaikilla muillakin. Käsi pois mun taskusta.

Äänestä palkkavarkauden rangaistavuuden ja liittojen kanneoikeuden puolesta. Käsi pois mun taskusta.

Kuuntele Lue lisää

Luottamusmies pitää mun puolia

Mitä jos työnantajasi päättäisi yksipuolisesti jättää vuorolisät maksamatta yrityksen heikkoon menestykseen vedoten? Mitä jos työaikaasi lisättäisiin korvauksetta? Tämä ei käy. Sinulla on oikeus vaikuttaa työpaikallasi siihen, ettei palkkojasi ja työehtojasi leikata alle työehtosopimusten minimin. Ja muista: luottamusmies on työpaikallasi sinua varten.

Äänestä tulkintaetuoikeuden ja luottamusmiehen aseman vahvistamisen puolesta. Käsi pois mun taskusta.

Kuuntele Lue lisää

Jaa ja kerro äänestäväsi
paremman työelämän puolesta