Finnwatch: Äitiyspakkaustuotteiden taustalla työelämäoikeuksien loukkauksia

Yli kymmenen äitiyspakkaukseen sisältyvän tuotteen takaa löytyi vakavia puutteita työelämän oikeuksien toteutumisessa, Finnwatchin tiistaina julkaisema raportti kertoo. Ongelmat johtuvat Kelan kilpailutuskriteereistä, jotka korostavat vastuullisuuden halvinta hintaa.

Finnwatchin raportti antaa ensimmäistä kertaa kattavaa tietoa siitä, mistä äitiyspakkauksen tuotteet tulevat ja millaiset työolot tuotteiden taustalla on. Raportti perustuu kyselytutkimukseen sekä yrityksiltä saatujen auditointiraporttien analyysiin.

– Suurin osa Kelan äitiyspakkaukseen ostettavista tuotteista teetetään halpatyömaissa, joissa on kohonnut riski työelämän oikeuksien loukkauksiin tuotteiden tuotannossa, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo.

Yleisin äitiyspakkauksen tuotteiden tuotantomaa on Kiina, jonka jälkeen tulevat Pakistan, Intia ja Bangladesh. Vakavia puutteita kuten laittomia ylitöitä, elämiseen riittämättömiä palkkoja ja työturvallisuuspuutteita löytyi 12 äitiyspakkaustuotteen takaa.

Riski vakavista ihmisoikeusongelmista on vielä suurempi raaka-aineissa, joiden alkuperää suurin osa Finnwatchin kyselyyn vastanneista yrityksistä ei tuntenut lainkaan.

– Esimerkiksi puuvillan tuotantoon liittyy ihmisoikeusriskejä kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja poimijoiden myrkytyskuolemia. Silti vain yksi tekstiilituote oli valmistettu vastuullisuusertifioidusta puuvillasta.

Ylivoimaisesti eniten äitiyspakkaukseen tuotteita toimittanut yritys, Jutta Product, ei antanut Finnwatchille lainkaan tietoa tuotteidensa alkuperästä.

– Suurin osa muista äitiyspakkaukseen tuotteita toimittavista yrityksistä toimi kuitenkin hyvin avoimesti ja jakoi paljon tietoa alihankintaketjuistaan, Vartiala kiittelee.

Finnwatch moittii Kelaa tuotannon vastuullisuuden sivuuttavista kilpailutuskriteereistä.

– Kela on lähes kokonaan sivuuttanut yritysvastuukysymykset kilpailutuskriteereistä. Finnwatchin kanssa käydyn dialogin myötä Kela lisäsi vastuullisuusvaatimuksia vuoden 2020 äitiyspakkauksen kilpailutukseen. Uudet vaatimukset eivät kuitenkaan puutu ongelmiin kuten kohtuuttomiin ylitöihin tai riittämättömiin palkkoihin. Toivottavasti vuonna 2021 perheet saavat jo vihdoinkin sosiaalisesti vastuullisen ja ekologisemman äitiyspakkauksen, Vartiala toteaa.

Finnwatchin selvitys “Halpatuotantoa hikipajoissa? – Äitiyspakkaukseen sisältyvien tuotteiden sosiaalinen vastuullisuus” esittelee yksityiskohtaiset tiedot yli 40 tuotteesta, jotka sisältyvät vuoden 2018 äitiyspakkaukseen. Vuoden 2018 äitiyspakkausta jaetaan äideille kevään 2018 – kevään 2019 välillä.