Verokortti

Vie verokortti työnantajalle

Kun aloitat uudessa työsuhteessa, anna verokorttisi työnantajalle. Ilman verokorttia tehty työ on laitonta, pimeää työtä.

Normaalissa työsuhteessa työnantajasi maksaa palkan tilillesi ja todisteena siitä saat tilinauhan tai palkkakuitin. Kuitista pitää näkyä peruspalkka, maksetut ylityöt ynnä muut korvaukset sekä palkasta perityt maksut. Työnantaja vähentää palkasta verojen ennakkopidätyksen, työntekijän eläkemaksun ja työttömyysturvamaksun. Myös Teollisuusliiton jäsenmaksu vähennetään suoraan palkastasi, jos olet täyttänyt perintäsopimuksen ja toimittanut sen työnantajallesi. Muistathan, että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen.

Verokortin saat verotoimistosta ja verokortti lähetetään yleensä postitse kotiin.

Älä tee pimeää työtä

Pimeästä työstä ei makseta veroja. Silloin palkkaa ei makseta tilille vaan suoraan työntekijälle käteisenä. Pimeän työn palkasta et saa palkkanauhaa, eikä työnantaja maksa eläkevakuutusmaksuja tai huolehdi esimerkiksi tapaturmavakuutuksesta tai työttömyyspäivärahoista ja vastaavista työntekijän oikeuksista.

Älä siis suostu tekemään töitä pimeästi! Pimeää työtä tekevä työntekijä on aina huonommassa asemassa kuin työntekijä, joka tekee töitä laillisessa työsuhteessa.

Oikeassa työsuhteessa työnantaja ottaa tapaturmavakuutuksen ja maksaa vakuutusmaksun jokaisesta työntekijästä. Tapaturmavakuutuksesta saat sitten korvauksen, jos sinulle sattuu työaikana tai työmatkalla tapaturma tai sairastut ammattitautiin.

Jos teet töitä pimeästi ja työnantajan kanssa tulee ongelmia, sinulla on huonot mahdollisuudet huolehtia oikeuksistasi. Sinulle kuuluvien maksujen saaminen työnantajalta, joka ei ole noudattanut työelämän reiluja pelisääntöjä, saattaa viivästyä tai estyä, ja esimerkiksi työtapaturman sattuessa vakuutukset saattavat tuoda ongelmia.

Liitto neuvottelee puolestasi

Kuuluessasi Teollisuusliittoon, et ole yksin taistelemassa oikeuksiesi puolesta. Älä siis suostu olemattomiin palkkoihin, liiallisiin ylityötunteihin tai vapaapäivättömiin viikkoihin. Teollisuusliitto solmii 35 sopimusalalle työehtosopimukset, joissa on määritelty palkat, työntekijän oikeudet, työajat, vapaapäivät ja muu tarpeellinen.

Sinun ei siis itse tarvitse neuvotella omia työehtojasi, ne on neuvoteltu sinun puolestasi.