Aalto: Ensimmäisiä lakkotaloja aletaan ajaa alas ensi viikolla

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan syksyn työmarkkinakierroksella poikkeuksellista aikaisempaan verrattuna on ollut se, että työnantajapuoli on liittoon katsomatta iskenyt pöytään poikkeuksellisen suuren määrän poikkeuksellisen härskejä esityksiä työehtojen heikentämiseksi.

– Esitykset ovat olleet sellaisia, että rahaksi muutettuina ne merkitsisivät pahimmillaan jopa 20 prosentin leikkausta ihmisten tuloihin, Aalto kertoi Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa torstaina Helsingissä.

Muutama vuosi sitten Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti, että se ei enää tee keskitettyjä sopimuksia.

– Työnantajien EK on pyrkinyt aktiivisesti irti keskitetyistä sopimuksista. Tosin kiky-sopimuskin taisi olla sellainen. Mutta sitä ei ilmeisesti lasketa, koska se toteutti työnantajien toiveita.

Huolimatta EK:n päätöksestä työnantajien toiminta tänä syksynä on ollut erittäin koordinoitua.

– Sehän on tietenkin sallittua, että pöytiin kannetaan kirjoitusvirheitä myöten samanlaisia esityksiä. Saa näin menetellä, totta kai, mutta sitten ei ehkä kannata ihan hirveästi puhua rinta rottingilla siitä, miten keskitetyt ratkaisut ovat tuomittavia ja myrkkyä. Mutta, kuten olen todennut aiemminkin, keskitetyt näyttävät sopivan EK:lle, kunhan neuvotteluista vastaa Teknologiateollisuus eikä EK!

Teollisuusliitto aloittaa lakon 9. joulukuuta kaikkien liiton neljän sopimussektorin työpaikoilla.

– Teollisuusliitto seisoo tässä yhtenä naisena ja miehenä neuvottelutavoitteidensa takana.

Olemme edenneet syksyn mittaan hyvässä yhteistyössä niin Ammattiliitto Pron, Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön YTN:n kuin Paperiliiton kanssa. Kiitokset näille liitoille yhteistyöstä jo tässä vaiheessa.

– On myös todella hienoa huomata, että saamme tukea taisteluumme myös muualta SAK:n piiristä. Rakennusliitto on päättänyt, että sen työntekijät osallistuvat tukilakkoon kaikissa niissä toimipisteissä, joissa Teollisuusliiton jäsenet ovat lakossa. Haluan omasta ja meidän kaikkien puolesta kiittää veljesliittoamme tästä tuesta.

Lakkoon jouduttiin pakon edessä

– Meidät pakottaa voimatoimiin työnantajien kovapäisyys. Erityisen voimakkaana tämä kykenemättömyys sopuratkaisuihin on näyttäytynyt työaikaa koskevissa neuvotteluissa.

Hän ihmettelee, miksi työantajat eivät suostu myöntämään, että ”kiky-juna meni jo, kuten tulikin, ilman kustannusvaikutuksia”.

– Jostain syystä Teknologiateollisuuden edustajilla on myös vaikeuksia muistaa, että kikyn vaikuttavampi osa, miljardien tulonsiirto palkansaajilta yrityksille, jää edelleen voimaan.

Aalto pitää surullisena sitä, että muut työnantajaliitot ovat Teknologiateollisuuden talutusnuorassa. Hän myös jakaa Lauri Ihalaisen huolen siitä, että keskinäinen luottamus työntekijöiden ja työnantajien välillä on rapautumassa.

– Jos joku johtaja Etelärannasta kuvittelee, että pelottelu esimerkiksi jäsenmaksuperinnän lopettamisella jotenkin edistää sopimukseen pääsemistä, hän erehtyy. Tällaisten esitysten esiin nostaminen kertoo enemmän sen esittäjästä kuin mistään muusta. Ja juuri tällaiset toimet rapauttavat luottamusta sekä syövät neuvottelijan uskottavuutta.

Teollisuusliitto ei nöyristele neuvotteluissa

Aallon mukaan Teollisuusliitto ei nöyristele neuvotteluissa, mutta ei myöskään tavoittele kuuta taivaalta. Työnantajien tahto näyttää olevan se, että ratkaisut haetaan neuvottelujen sijaan valtakunnansovittelijan toimistolta.

– Toivottavasti näemme siellä hieman toisessa asennossa olevia vastapuolen neuvottelijoita. Ellei näin tapahdu, emme epäröi panna toimeen uhkaustamme. Etelärannassakin kannattaa ehkä huomata, että se merkitsee ensimmäisten koneiden alasajon aloittamista jo ensi viikon alussa.

Aalto kommentoi myös Metsäteollisuus ry:n keskiviikkona julistamaa työsulkua mekaanisen metsäteollisuuden työpaikoille.

– Lakkoilmoituksemme jälkeen Metsäteollisuuden korkea edustaja valitteli, että lakko syö miljoonia, vai peräti satoja miljoonia euroja. Jostain syystä hän ei näytä laskeneen tuplasti pitemmän työsulun tuomia – ilmeisesti tuplamenetyksiä.

Hallitukselle kiitoksia ja terveisiä

Aalto kiitteli puheessaan myös maan hallituksen myönteistä perusvirettä suhteessa ay-liikkeeseen.

– Keskusjärjestömme SAK on saanut edustajansa mukaan moniin hallituksen työryhmiin. On hyvä, että ääntämme kuullaan. Samalla on tietenkin myös niin, että meillä on oltava sanottavaa näihin asioihin. Ei toki niin, että ay-liike jotenkin ratkaisisi kaikki Suomea uhkaavat vaaratilanteet. Mutta voimme ja meidän täytyykin kantaa omat kortemme yhteiseen kekoon ja sen kehittämiseen.

Aalto luetteli hallitusohjelmasta monia kokonaisuuksia, jotka ovat tärkeitä myös Teollisuusliitolle: koulutus, työllisyyden hyvä kehitys, oikeudenmukainen sosiaaliturva ja työlainsäädäntö.

– Tähän on kuitenkin ihan pakko lisätä myös se, että jos hallituksen tavoitteet tai keinot eivät vastaa meidän käsitystämme oikeudenmukaisesta menosta, sanomme senkin suoraan.

Aalto palasi puheessaan myös Postin kiistaan ja muistutti, että Teollisuusliitto on koko prosessin ajan viestittänyt jakelun sopimuksen olevan soveltumaton pakettilajittelijoiden työhön.

– Työnantaja voi kuitenkin tehdä tällaisen siirron meiltä kysymättä. Siksi päädyimme turvaamaan näiden, yhä PAU:n jäseninä olevien lajittelijoiden työehdot erillisellä pöytäkirjalla. Vilpitön tavoitteemme oli se, että kukaan ei joutuisi kärsimään.

Aallon mukaan Teollisuusliitolla ei ollut Postin kiistaan liittyneessä tapahtumaketjussa muuta intressiä kuin turvata alan työpaikat ja työsuhteiden ehdot mahdollisimman hyvin.

– Silti me jouduimme eräänlaiseksi sylkykupiksi tässä asiassa. Varsinkin eräät SAK-laiset aktiivit kunnostautuivat tässä mustamaalaamisessa oikein ansiokkaasti. Haluaisin uskoa, että tämä tapahtui vain väärinymmärrysten vuoksi. Jos istuisin Etelärannan työnantajapalatsissa, nauraisin makeasti, kun ammattiyhdistysliike raatelee tällä tavalla itseään sisältä päin.

Teollisuusliiton valtuuston syyskokous 28.-29.11.2019 Helsingissä Paasitornissa.