Teollisuusliitto: Hallituksen ei pidä kuunnella EVAn myrkyllisiä virsiä

Teollisuusliitto tyrmää jyrkästi EVAn puheet meneillään olevan tes-kierroksen palkankorotusten ongelmallisuudesta. EVAn ekonomisti antoi torstaina epäsuorasti ymmärtää, että noin 3,3 prosentin korotuksista tulisi luopua.

”Ongelmallisia ovat myös juuri ennen kriisin puhkeamista monille aloille sovitut palkankorotukset. Noin 3,3 prosentin palkankorotukset seuraavan kahden vuoden aikana ovat liian korkeat, kun talous on romahtanut ja inflaatio hidastuu entisestään”, raportissa todetaan.

EVAn raportissa listataan keinoja, joilla koronakriisin aiheuttama lasku tasattaisiin siten, ettei se jäisi ainoastaan tulevien sukupolvien maksettavaksi.

EVA Arvio ”Tuomitut maksamaan” listaa joukon keinoja, joilla taakkaa tasattaisiin reilusti. Maksumiehiksi löytyy kuitenkin vain lähinnä palkansaajia. Verotukseen ei tule puuttua, mutta palkansaajia ja työttömiä voidaan ehdotusten mukaan kurittaa surutta.

Arviossa ehdotetaan eläkeputken katkaisemista, vuorotteluvapaan poistoa ja kotihoidontuen keston lyhentämistä. Talouden elpyessä on työttömyysjaksoja lyhennettävä puuttumalla muun muassa työttömyysturvan kestoon.

Työeläkkeisiin pitäisi raportin mukaan tehdä tilapäinen indeksijäädytys. Raportissa kannatetaan oppivelvollisuuden pidentämistä ja korkeakouluopintojen aloituspaikkojen lisäämistä.

– Maan hallituksen on syytä pitää nyt päänsä kylmänä eikä kuunnella elinkeinoelämän myrkyllisiä virsiä. Ay-liike haluaa olla mukana etsimässä kestäviä ratkaisuja koronakriisistä ulos pääsemiseen, mutta ne ratkaisut eivät synny sanelemalla vaan neuvotellen, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen korostaa.

Lisätietoja:
Turja Lehtonen, puh. 0400 535 616