Teollisuusliitto arvostelee Nesteen neuvotteluja

Teollisuusliitto arvostelee Nesteen toimintaa päättyneissä yt-neuvotteluissa, jotka johtavat 370 työpaikan häviämiseen Suomessa. Näennäisesti asiallisesti hoidetuissa neuvotteluissa hukattiin mahdollisuus kehittää yhtiön toimintaa yhteistyössä henkilöstön kanssa.

– Jälleen kerran neuvotteluista jäi se kuva, että niitä käytiin jo ennalta päätetyn lopputuloksen saavuttamiseksi. Voisi kuvitella, että yhtiö, jossa aiemmin on noudatettu hieman toisenlaista neuvottelukulttuuria ja josta valtiokin omistaa ison siivun, olisi pystynyt parempaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvostelee.

On valitettavaa, ettei suuri valtio-omisteinen yhtiö pystynyt parempaan neuvottelukäytäntöön. Kuitenkin Nestekin menestyy vain osaavan työvoimansa avulla. Nyt neuvotteluissa nähty menettely on omiaan murentamaan luottamusta yrityksen sisällä.

Nesteen päätös iskee nyt rajuimmin Naantaliin, josta yhtiön koko toiminta alkoi. Nesteen esittämä aikataulu Naantalin jalostamotoiminnan lopettamisesta on kohtuuton ja samalla myös epärealistinen.

– Vähin, mitä Neste nyt voi tehdä, on antaa työtä vaille jääville palkollisilleen mahdollisimman hyvät eväät jatkoon. Luvattuja tukipaketteja, uudelleen koulutusta ja muutosturvaa tulee aidosti käyttää ja samalla pitää tukea työntekijöitä uuden työn tai koulutuksen löytämisessä. Tässä myös yhteistyön paikallisten viranomaistahojen kanssa on oltava saumatonta, Aalto jatkaa.

Teollisuusliitto vaatii myös maan hallitukselta erityistoimia erityisesti Naantalin seudulle. Kyseessä on paikallisesti todella suuri työllistäjä. Valtiovallan ja Nesteen on myös arvioitava hyvin ennakkoluulottomasti ne ratkaisuehdotukset, joita asiaa tutkiva selvitysmies tekee.

Kaikki kivet on myös käännettävä sen eteen, että yhtiön uusi biojalostamo sijoitettaisiin Suomeen.

Lisätietoja

Riku Aalto, puh 0400 711 072