Teollisuusliitto edellyttää työnantajien sitoutumista sopimusmalliin

Teollisuusliitto ei aloita teknologiasektorinsa työehtosopimusneuvotteluja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa ennen kuin sillä on tiedossa, millaista ja kuinka kattavaa sopimusta ollaan neuvottelemassa.

– Minkäänlainen rusinoitten poimiminen pullasta tai sopimusvaihtoehtojen pallottelu ei käy laatuunsa. Työnantajien ajatus neuvottelemisesta ilman sitoutumista on täyttä huuhaata. Se on hellekesän luoma harha, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi liiton valtuuston kokouksessa torstaina.

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola muun muassa on puhunut siitä, että alan yritykset voisivat ikään kuin odottaa, millaisen valtakunnallisen sopimuksen alan uusi neuvottelujärjestö Teknologiateollisuuden työnantajat ry on neuvotellut. Sen jälkeen yritykset sitten tekisivät valinnan neuvotellun valtakunnallisen sopimuksen ja itse neuvoteltavan yrityskohtaisen sopimuksen välillä.

– Eli valinta tehtäisiin neuvotellun valtakunnallisen ja täysin hämärän peitossa olevan neuvottelemattoman sopimuksen välillä! Tämä ei missään tapauksessa käy meille. Emme myöskään ala teknologiasektorilla neuvotella yhdestäkään yrityskohtaisesta sopimuksesta ennen kuin meillä on neuvottelutulos Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa, Aalto korosti.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen muistutti talouden hyvästä vedosta ja kasvusta. Tällä on luonnollisesti vaikutusta myös työehtosopimusneuvotteluihin.

– Haluan myös tuoda esiin huoleni monen työnantajan viestittämästä osaavan työvoiman pulasta. Erityisesti nuoria syrjäytyy yhä enemmän työelämästä ja yhteiskunnasta. Tähän on kiinnitettävä huomiota, jokainen syrjäytynyt nuori on liikaa, Lehtonen totesi.

Teollisuusliiton kokous on jatkoa kesäkuussa aloitetulle kevätvaltuuston kokoukselle. Kokous päättyy perjantaina. Teknologiasektorin neuvottelut ovat käynnistymässä syyskuussa. Mekaanisessa metsäteollisuudessa käydään jo yrityskohtaisia neuvotteluja muutamassa yrityksessä. Muilla liiton sopimusalaoilla työnantajaliitot ovat ilmaisseet halunsa käydä tes-neuvottelun entiseen tapaan valtakunnallisen yleissitovan sopimuksen saavuttamiseksi.

Lisätietoja:

Riku Aalto, puh 0400 711 072
Turja Lehtonen, puh. 0400 535 616