Koronaviruksen kotitesteistä ja erilaisista ohjeista

Flunssaoireissa ei saa mennä työpaikalle, vaan on jäätävä sairauslomalle. Koronatartunta valitettavasti voi, ainakin alussa, olla myös hyvin lieväoireinen tai jopa oireeton. Työntekijöiden suojelemiseksi monet työnantajat ovat tarjonneet kotitestejä työntekijöilleen. Testin tekemisen tarkoitus tietysti on, että positiivisen tuloksen saanut jää kotiin sairastamaan, eikä mene työpaikalle tartuttamaan. Jotta terveydenhuoltoa ei kuormiteta lieväoireisten todistuspyynnöillä, on työpakoilla hyvä ottaa käyttöön omailmoitus sairauspoissaoloista, tai pidentää sen aikaa tässä omikron-variantin leviämisvaiheessa.

Moniin nyt pandemian aikana työpaikalla esiin tuleviin tilanteisiin ei ole olemassa valmista toimintamallia tai lainsäädäntöä, vaan joudutaan toimiaan parhaan saatavissa olevan tiedon mukaan. Tämä edellyttää joustavuutta niin työntekijöiltä kuin työnantajiltakin.

Koronarajoitukset ja -ohjeet vaihtelevat jonkin verran alueiden mukaan. Valtuutetun kannattaa ottaa seurantaan ainakin oman kunnan / sairaanhoitopiirin ilmoittelu.

  • Aluehallintovirastojen tiedotteet ja omalle alueelle asetetut rajoitukset alueittain löytyvät Avin sivustolta.
  • Työterveyslaitos antaa ohjeita nimenomaan työpaikoille, sivua päivitetään jatkuvasti.
  • Liiton koronaohjeistuksen lisäksi voi vastuksia löytää työsuojeluviranomaisen sivustolta.