Teollisuusliiton liittovaltuusto: Sähköyhtiöiden ylisuuria voittoja on rajoitettava

Suomalaisten palkansaajien sähkölaskut ovat syksyn 2022 aikana kohonneet moninkertaisiksi. Syynä hintojen nousulle on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Vaikka sähkön pörssihinnat ovat nousseet, sähkön tuotantokustannukset eivät kuitenkaan ole nousseet kuin pienellä osalla energiayhtiöistä. Loput yhtiöistä hyötyvät korkeasta sähkön hinnasta ja ovat tehneet ennätystuloksia.

Teollisuusliitto pitää kohtuuttomana, että suomalainen palkansaaja on laitettu Putinin hyökkäyssodan maksumieheksi. Liitto edellyttää, että sähköyhtiöiden ylisuuria voittoja verotetaan. Tämä ehkäisee tarpeettomia hinnankorotuksia. Talven aikana tarvitaan lisää tukea eniten sähkön hinnan kohoamisesta kärsivien kustannusten kompensoimiseen. Pieni- ja keskituloisten kotitalouksien energiaremontteja ja energiaomavaraisuutta vahvistavia investointeja on samanaikaisesti vauhditettava.

Teollisuusliiton valtuusto kritisoi Marinin hallitusta hidastelusta sähköyhtiöiden voittojen rajoittamisessa. Energiakriisin aikana Suomen on otettava kaikki keinot käyttöön, jotta kotitaloudet selviävät laskuistaan. Valtiovarainministeri Saarikon viimein valmisteluun ottaman windfall-veron tuotto tulee käyttää täysimääräisesti suomalaisten kotitalouksien energialaskun pienentämiseen suorilla avustuksilla ja energiaremontteja tukemalla.