SAK: Riikka Purran budjettiehdotus leikkaa pienituloisten toimeentuloa ja laskee hyväosaisten veroja

Valtionvarainministeri Riikka Purran johdolla valmisteltu talousarvioehdotus kasvattaa tuloeroja ja lisää ihmisten huono-osaisuutta.

– Tänään julkaistu budjettiehdotus on surullista luettavaa. Ehdotuksen isot linjat ovat pelätyn kaltaisia: pienituloisten toimeentulosta leikataan samalla kun hyväosaisten veroja lasketaan, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta huomauttaa.

Sosiaaliturvaan hallitus on tekemässä lukuisia leikkauksia sadoilla miljoonilla euroilla. Leikkaukset tulevat voimaan vaiheittain ensi vuoden aikana.

– Monet muutokset esimerkiksi työttömyysturvaan tulevat kohdentumaan samoihin henkilöihin. Mitään vaikutusarvioita ei ole olemassa, eikä niiden kunnolliselle tekemiselle näytä riittävän aikaa kiireellisessä lainvalmistelussa.

Eloranta muistuttaa pääministeri Orpon useaan otteeseen todenneen, että keneltäkään ei vaadita kohtuuttomia julkisen talouden tasapainottamisessa.

– Pienituloisille leikkauslista on kohtuuton lupauksista huolimatta. Esimerkiksi työttömäksi jäävältä pienituloiselta lapsiperheelliseltä voidaan leikata kuukaudessa useita satoja euroja, jopa 500 euroa.

Puheenjohtaja Jarkko Eloranta ihmettelee myös hallituksen aikeita lopettaa sekä vuorotteluvapaa että aikuiskoulutustuki.

– Työikäisille tarvitaan päinvastoin lisää mahdollisuuksia ammattitaidon päivittämiseen ja ammatin vaihtoon. Aikuiskoulutustukea voidaan uudistaa, mutta sitä ei pidä missään nimessä lopettaa.

Hallituksen talouspolitiikka rakentuu hyväuskoisten toiveiden varaan
Orpon-Purran hallituksen suurista puheista huolimatta budjettiehdotus ja tänään niin ikään julkaistut valtiontalouden tulevien vuosien kehykset eivät pienennä julkisen talouden rakenteellista, noin 10 miljardin euron suuruista alijäämää. Tämä johtuu siitä, että kokonaisveroastetta pienennetään suurin piirtein yhtä paljon kuin kansalaisten palveluita ja sosiaaliturvaa leikataan.

– Erityisesti autoilun ja suurituloisimpien verot laskevat, mikä kasvattaa tuloeroja ja päästöjä. Lisäksi hallitus aikoo rahoittaa toimiaan useiden miljardien edestä myymällä yhteistä omaisuuttamme. Tämän silmänkääntötempun yksityiskohdat eivät kuitenkaan paljastu ehdotuksesta, Eloranta sanoo.

Kokonaisuutena hallituksen talouspolitiikka rakentuu hyväuskoisten toiveiden varaan. Hallitus uskoo, että suosimalla yrityksiä ja sorsimalla pienituloisia julkinen talous saadaan kuntoon.

Budjettiesityksessä on toimia, jotka voivat pahentaa mahdollisesti edessä olevaa talouden laskusuhdannetta. Esimerkiksi esitys siitä, että ARA-tuetulle asumisoikeustuotannolle ei myönnettäisi enää lainkaan uutta lainoitusta, on myrkkyä rakennusalan jo valmiiksi katastrofaaliselle tilanteelle.

– Hallituksen talouspolitiikka yhdessä laskusuhdanteen kanssa kasvattaisi tuloeroja ja ihmisten huono-osaisuutta tuhoisin seurauksin, Eloranta toteaa.

Sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten lisäksi Orpon–Purran hallitus aikoo kurittaa työntekijöitä myös työehtoja leikkaamalla, edunvalvontaa heikentämällä ja lakko-oikeutta rajoittamalla. Hallituksen esitykset ”rakenteellisiksi uudistuksiksi” polkisivat rankasti työntekijöiden oikeuksia, vaikka tällaisilla toimilla ei ole minkäänlaisia vaikutuksia julkistalouteen.