Teollisuusliitto vastaa vientiteollisuutta edustaville elinkeinoelämän järjestöille: Katsokaa peiliin

Metsäteollisuus ry, Teknologiateollisuus ry sekä Kemianteollisuus ry kritisoivat tiedotteessaan (25.1.2024 klo 13.00) Teollisuusliittoa poliittisista lakoista. Teollisuusliiton hallitus vastaa elinkeinoelämän järjestöille muistuttamalla niiden omasta vastuusta työmarkkinatilanteen kärjistymisessä.

– Teollisuusliittoa kritisoivat elinkeinoelämän järjestöt ovat itse kirjoittaneet hallitusohjelman, jota Petteri Orpon hallitus nyt toteuttaa. He ovat siksi yhtä vastuussa lakoista kuin maan hallitus, joka sokeasti toteuttaa elinkeinoelämän tahtoa.

– Näitä lakkoja ei järjestettäisi, ellei elinkeinoelämä olisi vaatinut – ja saanut – hallitusohjelmaan käytännössä sanasta sanaan omat tavoitteensa. Lakot ovat suora seuraus sanelemisen valitsemisesta sopimisen sijasta, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Teollisuusliiton hallitus muistuttaa elinkeinoelämän järjestöjä siitä, että niillä on mahdollisuus vaikuttaa lakkojen toteutumiseen omalla toiminnallaan. Samalla liitto kehottaa lakoista huolestuneita elinkeinoelämän jäsenyrityksiä olemaan huolistaan yhteydessä suoraan maan hallitukseen ja hallituspuolueita edustaviin kansanedustajiin.

– Elinkeinoelämän järjestöissä olisi hyvä miettiä, onko niiden selkävoittoja hakevasta edunvalvonnasta nyt aiheutuvat kustannukset hallitusohjelmatavoitteiden arvoisia. Luulen, että yksi oikein ajoitettu puhelu pääministerille palauttaisi Suomeen työrauhan, Aalto sanoo.

Elinkeinoelämän järjestöt esittävät kannanotossaan huolen myös työntekijöiden toimeentulosta. Teollisuusliiton hallituksen mukaan elinkeinoelämän järjestöjen ja hallituksen ajamat työelämäheikennykset ovat lakkojen sijaan se todellinen uhka työntekijöiden toimeentulolle.

– Hallituksen työelämäheikennykset iskevät ison loven työntekijöiden lompakkoon, kun heikot paikalliset sopimukset leviävät työpaikoilla eikä ensimmäiseltä sairauspäivältä makseta palkkaa.

– Työelämäheikennysten seurauksena työntekijästä pääsee eroon helposti, eikä työttömyysturva auta eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä entiseen tapaan. Meistä tulee työsuhdeturvan näkökulmasta itäeurooppalainen maa. Tätä kehitystä emme hyväksy, Aalto päättää.

Lisätietoja:

  • Riku Aalto
    0400 711 072