Takana taistojen vuosi 2024
Maan hallitus hyökkäsi ammattiliittojen ja työntekijöiden asemaa ja oikeuksia vastaan vuonna 2024. Työnantajat peesasivat hallitusta.
Teollisuusliitto sai pääosin torjuttua hallituksen työelämään kohdistamat heikennykset työehtosopimuksissa.
Vuosi 2024 muodostui Teollisuusliiton ja ammattiyhdistysliikkeen kannalta poikkeuksellisen vaikeaksi. Juurisyy oli siinä, että pääministeri Petteri Orpon hallitus otti linjakseen työntekijöiden ja ammattiliittojen aseman ja oikeuksien heikentämisen.
Maan hallituksen talous- ja työllisyyspuheen takaa paljastui nopeasti ideologia, kun se ryhtyi kiivaasti ajamaan työelämää ja sosiaaliturvaa sekä työntekijöiden oikeuksia heikentäviä lakihankkeitaan. Tämä pakotti ammattiyhdistysliikkeen reagoimaan, minkä takia pääosa Teollisuusliiton henkilöresursseista jouduttiin keskittämään alkuvuodesta 2024 SAK:n liittojen yhteisen Painava syy -kampanjan toteuttamiseen. Kampanja oli iso ponnistus. Siihen osallistui kymmeniä tuhansia Teollisuusliiton jäseniä. Sadoille työpaikoille perustettiin lakko-organisaatio. Stop nyt! -mielenilmaus järjestettiin Senaatintorilla 1. helmikuuta. Kaikkiaan liitot toteuttivat sarjan laajoja poliittisia lakkoja huhtikuun alkuun asti.
Hallituksen ideologista toimintaa ei pystytty pysäyttämään. Poliittisten lakkojen rajoitukset tulivat voimaan toukokuun puolivälissä. Toisaalta vaikutuksiakin oli nähtävissä. Esimerkiksi paikallisen sopimisen uudistuksen lopputulos oli työntekijöiden näkökulmasta jonkin verran parempi kuin alkuperäinen esitys. Tulevaisuutta ajatellen merkityksensä on sillä, että jäsenistön yhteiskunnallinen aktiivisuus lisääntyi ja sillä, että järjestäytyminen ja järjestöllinen yhteisvoima kasvoi työpaikoilla aktiivisen toiminnan myötä.
Pitkällinen neuvottelukierros
Työehtosopimusneuvotteluja ryhdyttiin käynnistämään syyskauden alkajaisiksi. Teollisuusliiton tavoitteena oli torjua hallituksen suunnittelemat työelämäheikennykset. Työnantajien lähtökohta oli vastakkainen. Asetelma leimasi neuvottelukierrosta, jolla ei työtaisteluilta vältytty.
Ensimmäinen työtaistelu alkoi teknologiateollisuudessa 3. joulukuuta 2024. Neuvottelut, työtaistelut ja sovittelut jatkuivat vuoden 2025 helmikuun loppupuolelle asti, jolloin teknologiateollisuuden päänavaussopimus saatiin aikaiseksi.
Lopputuloksena oli se, että hallituksen ajamat työelämäheikennykset saatiin pääosin torjuttua ensin yrityskohtaisissa ja sitten valtakunnallisissa työehtosopimuksissa. Neuvottelut jatkuivat vuoden 2025 puolelle. Esimerkiksi Teollisuusliiton aloilla irtisanomisissa vaaditaan edelleen asiallinen ja painava syy.
Erityispiirteenä mainittakoon, että SAK kertoi neuvottelukierroksen alkuvaiheessa julkisesti liittojen yhteisen palkankorotustavoitteen, joka oli 10 prosenttia kaksivuotisessa sopimuksessa. Julkistamisessa otettiin mallia Ruotsista, jossa tapa on ollut jo pitkän ajan käytössä.
Lisää jäseniä ja luottamushenkilöitä
Vuosi 2024 osoitti selvästi, että Teollisuusliiton vahvuus on sen jäsenistössä ja luottamushenkilöissä. Strategiset tavoitteet jäsenten ja luottamushenkilöiden määrän kasvattamisesta sekä neuvotteluosaamisesta ja järjestöllisestä yhteisvoimasta huolehtimisesta osoittautuivat mitä ajankohtaisimmiksi. Viime vuonna tavoite työmarkkinoiden käytettävissä olevien jäsenten määrän noususta jäi toteutumatta. Opiskelijajäsenten määrä nousi jonkin verran.
Työpaikkakäyntejä tehtiin vuoden aikana yli 700. Käynteihin osallistui myös liiton hallinnon ja ammattiosastojen edustajia. Lakkovalmiutta nostettiin vuoden aikana yli 1 000 työpaikalla. Samalla toteutettiin jäsenhankintakierroksia. Vuoden aikana muutettiin liiton järjestämistoiminnan rajausta. Kun se aikaisemmin kohdennettiin yli 50 hengen työpaikoille, on tulevaisuudessa tarkoitus pitää mahdollisimman ajantasaista tilannekuvaa kaikista niistä toimipaikoista, joissa on teollisuusliittoon järjestäytynyt luottamushenkilö.
Lisää laatua koulutuksella
Liiton luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen määrä säilyi ennallaan. Koulutusaste nousi molemmissa ryhmissä korkeimmalle tasollensa 2020-luvun aikana.
Luottamushenkilöiden osaamiseen ja jaksamiseen kiinnitettiin vuoden aikana monin tavoin huomiota. Luottamushenkilötutkinto saatiin valmiiksi ja sen toteuttaminen aloitettiin. Jäsenhankintaosaaminen ja järjestäytymisen merkityksestä kertominen lisättiin koulutuksiin. Koulutustarjontaa laajennettiin kieli-, digi- ja vuorovaikutustaidoissa. Tietotekniikan opetus aloitettiin uudella koulutussuunnitelmalla. Luottamushenkilöiden starttipaketit uudistettiin.
Luottamushenkilöiden työnohjausta vahvistettiin tarjoamalla lähi- ja etätilaisuuksia. Osallistujille tarjottiin välineitä ja keinoja hoitaa luottamustehtävää ja selviytyä luottamustehtävässä. Niiden rinnalla matalan kynnyksen voimavarakahvilat toimivat edelleen luottamushenkilöiden vertaistuen ja voimaantumisen lähteinä.
Ulkomaalaisyksikkö käynnisti toimintansa
Ulkomaalaistaustaisen työvoiman yksikkö valmisteli ja käynnisti toimintansa vuoden aikana. Sen tehtäviä ovat esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten jäsenten työsuhdeneuvonta, verkostoituminen viranomaisten ja sidosryhmien kanssa sekä Teollisuusliiton Hermes -mobiilisovelluksen kehittäminen.
Teollisuusliiton verkkosivujen ja sähköisen jäseneksi liittymisen lomakkeen kieliversioiden määrä laajennettiin yhdeksään kieleen. Teollisuusliiton Hermes -sovellukseen lisättiin teknologiateollisuuden työehtosopimuksen tiedot sekä neljä uutta kieltä.
Tekijä-lehdessä julkaistiin monikielinen ulkomaalaistaustaisen työvoiman teemanumero, jonka painetussa versiossa jutut julkaistiin suurimmaksi osaksi englanniksi ja kaikkiaan yhdeksällä eri kielellä. Ulkomaalaistaustainen työvoima otettiin huomioon myös vuoden aikana suunnitellussa ja käynnistetyssä liiton uudessa Sovitaanko, että… -kampanjassa.
Vuoden 2024 aikana liiton vieraskielisten jäsenten määrä kasvoi neljäksi prosentiksi koko jäsenistöstä. Työmarkkinoiden käytettävissä olevien jäsenten joukossa vieraskielisten jäsenten osuus oli kuusi prosenttia.
Tilinpäätös ja ammattiosastojen esitykset
Teollisuusliiton tilinpäätös 2024 osoittaa 15,2 miljoonan euron alijäämän. Varsinaisen toiminnan ja varainhankinnan jälkeinen kulujäämä oli -54,1 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli 677 661 710 euroa.
17 ammattiosastoa teki valtuustolle yhteensä 38 esitystä. Valtuuston vastaukset toimitetaan esitykset tehneille ammattiosastoille.