Teollisuusliiton Hermes -sovellus laajenee: Ajantasaista ja selkokielistä tietoa viiden uuden ammattialan työehdoista
Työntekijöille ja työnantajille suunnattu Teollisuusliiton Hermes -sovellus on 27.5.2025 laajentunut viidellä ammattialalla. Nyt sovellus tarjoaa helppolukuista ja ajantasaista tietoa myös muovi- ja kemianteollisuuden, autonrengasalan, tekstiilihuoltoalan, tekstiili- ja muotialan sekä jakelun työehdoista. Entuudestaan sovelluksesta voi lukea teknologiateollisuuden, maatalousalan, metsäalan, puutarha-alan ja taimitarha-alan työehdoista.
Teollisuusliiton Hermes -sovelluksessa on ajantasaista tietoa Suomessa työskentelystä ja elämisestä. Laajentumisen myötä työntekijöille ja työnantajille suunnattu sovellus sisältää yhteensä kymmenen alan työehdot. Sovelluksesta voi tarkistaa esimerkiksi palkkaa, työaikaa tai vapaita koskevat määräykset.
– Oikea ja ajantasainen tieto on jokaisen työntekijän perusoikeus. Teollisuusliiton Hermes -sovellus tukee suomalaisen työelämän monimuotoisuutta lisäämällä tietoa työehdoista useilla kielillä. Samalla se tasavertaistaa työntekijöiden ja työnantajien toimintaa työpaikoilla, kun tietoa jaetaan yhä laajemmin kaikille työntekijöille, sanoo ulkomaalaistaustaisen työvoiman yksikön päällikkö Riikka Vasama.
Teollisuusliiton Hermeksen vahvuus on ymmärrettävyys. Monikielinen sovellus helpottaa kanssakäymistä työpaikoilla erityisesti silloin, kun työntekijä ja työnantaja puhuvat eri kieltä. Työehtosopimusten vaikeatkin muotoilut avautuvat käyttäjälle selkokielisesti suomen ja ruotsin lisäksi kahdeksalla muulla kielellä: englanniksi, ukrainaksi, venäjäksi, puolaksi, viroksi, romaniaksi, vietnamiksi ja thaiksi. Teollisuusliiton verkkosivut ovat yhdeksänkieliset, mutta Teollisuusliiton Hermes -sovellusta koskeva sisältö löytyy myös thaiksi.
Erityisesti jakelussa työskentelee paljon ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, joille suomalaisen työelämän monimutkaiset säännöt eivät välttämättä ole itsestään selviä.
– Työn itsenäisen luonteen ja varhaisten työaikojen vuoksi jakelijat tapaavat työnantajaansa, työkavereitaan ja luottamusmiehiä harvoin. Kun työtä tehdään monessakin mielessä ”yksin yössä”, on alan keskeisten työehtojen hyvä löytyä helposti jokaisen taskusta, kiittelee jakelun sopimusasiantuntija Riitta Koskinen.
Teollisuusliiton Hermes on toteutettu yhteistyössä muun muassa työnantajaliittojen, maahanmuuttajayhdistysten ja viranomaisten kanssa. Alkujaan sovellus kehitettiin ulkomaalaisten kausityöntekijöiden sekä näiden työnantajien käyttöön, mutta sittemmin kohderyhmä on laajentunut kattamaan työntekijät ja työnantajat kieleen tai ammattialaan katsomatta. Kehitystyön lopullinen tavoite on sisällyttää sovellukseen tiedot kaikista Teollisuusliiton neuvottelemista työehtosopimuksista.
Tuoreen päivityksen suurin sopimusala on muovituote- ja kemian tuoteteollisuus.
– Työlainsäädännön ja työehtosopimusten muotoilujen tulkitseminen ei aina ole helppoa, mutta Teollisuusliiton Hermes keskittyy yksittäisen työsuhteen kannalta olennaiseen. Sovelluksesta voivat sekä työntekijä että työnantaja tarkistaa omaa alaansa koskevat työehdot helppolukuisessa kysymys ja vastaus -muodossa. Yhteinen ja selkeä ymmärrys työelämän pelisäännöistä on kaikkien etu, sanoo muovituote- ja kemian tuoteteollisuuden sopimusasiantuntija Mari Tuomaala.
Teollisuusliiton Hermes on maksuton ja anonyymi, eikä se kerää käyttäjästä henkilötietoja. Sen sisällöt avautuvat linkkejä lukuun ottamatta ilman verkkoyhteyttä. Sovellus on saatavilla kaikista yleisimmistä sovelluskaupoista, eikä käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
– Teollisuusliiton Hermes on uniikki työelämän innovaatio. Tuntemalla omat oikeutensa työntekijöiden on mahdollista lisätä työhyvinvointiaan, saada oikeudenmukaista palkkaa ja sitä kautta rakentaa kaikille meille entistä vahvempaa hyvinvointivaltiota, Vasama toteaa.
Sovelluksen voi ladata maksutta yleisimmistä sovelluskaupoista.
Hyvä työelämä taskussasi!