SAK: Hallitus jatkaa työttömyysturvan heikentämistä – yksi virhe voi jatkossa johtaa turvan menettämiseen viikoksi
Hallitus esittää työnhaun velvoitteiden lisäämistä ja työttömyysturvan karenssien rajua kiristämistä. Jatkossa työttömyysturvan saaminen voisi katketa jo yhdestä laiminlyönnistä. Rangaistusten koventaminen ei nopeuta työllistymistä, painottaa SAK.
Hallitus on valmistellut työttömien palveluihin ja työnvälitykseen liittyviä muutoksia, jotka tulisivat voimaan ensi vuoden alussa. Näiden muutosten myötä työttömien on haettava aiempaa useampaa työpaikkaa työttömyysturvan menettämisen uhalla. Tämän lisäksi hallitus toi yllättäen pöytään myös työttömyysturvan sanktioinnin kiristämisen. Uusin esitys romuttaa vuonna 2022 voimaan tulleen uudistuksen, jossa työttömien velvoitteiden lisäämisen vastapainoksi lievennettiin työttömyysturvan seuraamuksia.
SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen pitää hallituksen toimintaa kummallisena, sillä hallitusohjelman hyväksymisen jälkeen kokoomus julisti keventävänsä työnhakijoiden palveluprosessia, jotta työnantajille tulevia turhia työhakemuksia voitaisiin vähentää.
– Toisin kuitenkin kävi. Työttömien olisi edelleen haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa.
Tämän lisäksi viranomaiset voisivat tehdä työttömyyden alusta alkaen velvoittavia työtarjouksia. Jos työnhakija ei hae työtarjouksessa osoitettua työpaikkaa, häntä uhkaa karenssi, jonka aikana ei saa työttömyysturvaa.
Mikäli työtön ei nykyisin hae töitä tai osallistu palveluihin, hän menettää työttömyysturvansa porrastetusti. Ensimmäisestä laiminlyönnistä saa huomautuksen, toisesta työttömyysturva katkeaa 7 päiväksi, kolmannesta 14 päiväksi ja neljännestä työtön saa 12 viikon työssäolovelvoitteen. Työssäolovelvoite tarkoittaa, että työttömyysturva katkeaa kokonaan ja palautuu vasta, kun työtön on ollut töissä, palveluissa tai yrittäjänä velvoitteen ajan.
Parhaillaan lausunnolla olevalla hallituksen esityksellä työtön menettäisi jo ensimmäisestä laiminlyönnistä työttömyysturvan viikoksi. Toisesta laiminlyönnistä tulisi 6 viikon työssäolovelvoite. Monimutkaisen järjestelmän vuoksi työtön voi tehdä myös virheitä ja toimia vahingossa väärin. Näistä virheistä seuraisi jatkossa heti työttömyysturvan menettämistä.
Pirjo Väänäsen mukaan hallitus näyttää jatkavan linjaa, jossa työttömyydestä rangaistaan heikentämällä toimeentuloa monin eri tavoin.
Hallitus on leikannut kaudellaan työttömyysturvaa ja myös muuta sosiaaliturvaa ennennäkemättömän paljon.
– Leikkaukset ja kiristykset näyttävät valitettavasti jatkuvan. Seurauksena on toimeentulovaikeuksien ja esimerkiksi lapsiperheköyhyyden lisääntyminen.
SAK:n Väänänen korostaa, että työttömällä on aina ollut velvollisuus hakea töitä, jotta hän saa työttömyysturvaa.
– Työttömien mahdollisimman nopea uudelleen työllistyminen on kaikkien edun mukaista. Työllistymistä tulee kuitenkin tukea henkilökohtaisella palvelulla. Työttömyysturvan seuraamusten kiristäminen ei nopeuta työllistymistä.
Hallituksen esitys on lausunnoilla 19. kesäkuuta asti. Sen on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2026.