Stora Enso mallina – maailmanlaajuinen sopimus ammattiliittojen kanssa

Stora Enso teki merkittävän päänavauksen allekirjoitettuaan perjantaina ensimmäisenä Suomeen rekisteröitynä yrityksenä maailmanlaajuisen puitesopimuksen kansainvälisten ammattijärjestöjen kanssa.

Puitesopimus määrittää perusperiaatteet, joita noudatetaan muun muassa ihmisoikeuksiin, yhdenvertaisuuteen, lapsityövoimaan, työntekijöiden oikeuksiin ja työskentelyolosuhteisiin.

– Stora Ensolla on halua huolehtia toimintansa eettisyydestä ja turvata henkilöstön hyvinvointi kaikissa heidän toimintakulttuureissaan, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Vanhala on yksi sopimuksen allekirjoittaneiden ammattijärjestöjen edustajista.

Vanhala uskoo, että Stora Enso näyttää sopimuksellaan esimerkkiä muillekin suomalaistaustaisille yrityksille.

– Sekä kansainväliset ammattijärjestöt että suomalaiset ammattiliitot ovat kannustaneet globaaleja yrityksiä sitoutumaan toiminnassaan asiallisten työolosuhteiden järjestämiseen. Paperiliitto ja muut Stora Enson kotimaan yksiköissä vaikuttavat ammattiliitot arvostavat korkealle Stora Enson päänavausta, Vanhala toteaa.

Stora Enson tehtaissa Suomessa työskentelee jäseniä Paperiliitosta, Teollisuusliitosta, Sähköliitosta ja Ammattiliitto Prosta.

Vahvistaa työntekijän perusoikeuksia

IndustriALL Global Unionin pääsihteerin Valter Sanchesin mukaan maailmanlaajuinen sopimus antaa järjestölle välineitä ylläpitää työntekijöiden oikeuksia kaikkialla yhtiön kansainvälisissä toiminnoissa. Sanches kutsui allekirjoitustilaisuudessa myös muita kartongin, sellun ja paperin valmistajia seuraamaan Stora Enson esimerkkiä.

Puitesopimus tarkoittaa, että 35 maassa toimiva Stora Enso ja kolme kansainvälistä ammattiliittoa aloittavat yhteistyön vahvistaakseen sopimuksen määrittelemiä työntekijöiden perustavanlaatuisia oikeuksia yhtiön kaikissa toiminnoissa.

­– Pyrimme luomaan työntekijöillemme työympäristön, jossa jokaista kohdellaan kunnioittaen ja oikeudenmukaisesti. Teemme jatkuvaa työtä varmistaaksemme, että kaikki yksikkömme toimivat niille asetettujen vaatimuksien mukaisesti, Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström sanoo.

Puitesopimuksella Stora Enso haluaa osoittaa sitoutuneisuutensa.

Sopimus Stora Enson, teollisuusliittojen kattojärjestön IndustriALL Global Unionin, palvelualojen maailmanliiton UNI Global Unionin ja rakennus- ja puuteollisuuden työntekijöiden kansainvälisen järjestön Building and Wood Workers’ Internationalin kanssa allekirjoitettiin 19.1.2018 kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääkonttorissa Genevessä.