SAK: Irtisanomislaki vedettävä kokonaan pois

SAK:n hallitus käsitteli maanantaina ajankohtaista työmarkkinatilannetta ja totesi, että keskiviikkona 3.10. alkavat järjestölliset toimet perutaan vain, mikäli maan hallitus luopuu kokonaan irtisanomislain valmistelusta.

– Emme näe edellytyksiä neuvotella irtisanomislaista hallituksen kanssa. Tällä hallituskaudella toteutetut kiky-sopimuksen vaatimukset sekä tuntuvat heikennykset työttömyysturvaan vievät pohjan vaatia työntekijöiltä uusia myönnytyksiä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.

SAK:ssa kummeksutaan myös hallituksen passiivisuutta palkansaajaliikkeen suuntaan. Kolmikannan ohittaminen on johtanut tilanteeseen, jossa ammattiyhdistysliike joutuu puolustamaan jäseniään järjestöllisillä toimilla.

– Mahdollisuudet neuvotteluun syntyvät vain, jos hallitus vetää irtisanomislain pois valmistelusta. Olemme omalta osaltamme valmiit ratkaisemaan syntynyttä kiistaa, mutta meitä ei ole kutsuttu pöytään neuvottelemaan aidosti työllisyyttä parantavista toimista, Eloranta sanoo.

SAK:n liitot ovat valmiina laajentamaan toimiaan, mikäli hallitus jatkaa vahingollisen irtisanomislain valmistelua. Eloranta toivookin, että hallituksella olisi oikea käsitys työmarkkinoiden tulehtuneesta tilanteesta. Hän kehottaa hallitusta laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ennen irtisanomislain antamista eduskunnalle.

– Talouden nousuvire lisää työllisyyttä ja tarkoittaa lisääntyviä tilauksia Suomen elinkeinoelämälle. Nyt olisi tärkeintä ottaa täysi hyöty irti talouskasvusta, eikä luoda epävarmuutta työmarkkinoille epäoikeudenmukaisella ja syrjivällä irtisanomislailla.