Irtisanottujen kokemuksia uudessa verkkonäyttelyssä

Työväenmuseo Werstaalla on tänä vuonna kerätty irtisanottujen kokemuksia sekä irtisanomisiin liittyviä esineitä. Irtisanottu perintö -hankkeessa lähes 50 ihmistä kertoi kokemuksistaan ja he lahjoittivat yhteensä 79 esinettä ja kuvaa museolle. Haastatteluihin osallistui myös Teollisuusliiton jäseniä.

Suurin osa irtisanomiskokemuksista on viimeisten kymmenen vuoden ajalta, mutta joukossa on myös muutama vanhempi muisto. Kerätyistä esineistä ja niihin liittyvistä tarinoista vähän yli puolet on nähtävillä verkkonäyttelyssä.

– Se uutinen kyllä putosi kuin suorastaan pommi taivaalta, sitä ei siis osannut odottaa, kertoo yksi haastatelluista tehtaan lakkauttamisesta ja omasta irtisanomisestaan.

Oman tarinansa verkkonäyttelyssä kertovat muun muassa kännykkätehtaan työntekijä, 40 vuotta telakalla työskennellyt, mediamyyjä sekä palkanlaskija. Irtisanominen on useimmille ihmisille yksi elämän suurista kriiseistä. Useimmissa tapauksissa tilanne on ollut kipeä ja hankala ja aiheuttanut surua ja ahdistusta. Eniten katkeruutta ovat aiheuttaneet laittomat irtisanomiset. Joillekin lähtöpassit ovat olleet tie uusiin töihin sekä uuteen elämään.

Verkkonäyttelyssä muutamiin tarinoihin voi tutustua myös äänitallenteina. Näyttelyssä on myös yksi video irtisanomistilanteesta.

Lisäksi näyttelyssä esitellään jokaiseen tarinaan liittyvä esine tai kuva. Museon kokoelmiin lahjoitettiin keruun yhteydessä hyvin monenlaisia esineitä. Monet esineistä ovat työhön liittyneitä välineitä, kuten puhelimia tai laskukone. Osa esineistä kertoo koko tehtaan alasajosta. Esimerkiksi ”Potkut” -veistos liittyy Turun telakan lopettamiseen ja tuotannon siirtämiseen Italiaan. Telakan työntekijät valmistivat viimeisinä työviikkoina kantaaottavan veistoksen, joka seisoi keskellä työpaikan lattiaa tuotannon loppuessa.

Irtisanottu perintö -hanketta on rahoittanut Museovirasto eurooppalaisen kulttuuriperinnön juhlavuoden teemavuoden hankkeena. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat olleet SAK, Teollisuusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Vaikka hanke päättyy tämän vuoden lopussa, Werstas ottaa jatkossakin vastaan irtisanomisiin liittyvää aineistoa sekä tallentaa ihmisten kokemuksia asiasta.

Tutustu Irtisanottu perintö -verkkonäyttelyyn.