Huominen lakko on täysin laillinen

Teollisuusliiton keskiviikolle 3.10.2018 julistama lakko on laillinen toimenpide, jolla puolustamme jokaisen työntekijän irtisanomissuojaa.

Työnantaja ei voi kieltää työntekijää osallistumasta lakkoon. Työnantaja ei voi esimerkiksi estää työntekijöitä poistumasta työpaikalta, kiristää tai muuten uhkailla rangaistuksella. Painostamisesta voi seurata työnantajalle sakkoa tai enintään 6 kuukautta vankeutta (Suomen rikoslain 47 luvun 34§).

Yksittäiseltä työntekijältä ei voi vaatia erillistä ilmoitusta lakkoon osallistumisesta. Kyseessä ei ole luvaton poissaolo.

Lakko koskee erikseen päätettyjen toimipaikkojen kaikkia töitä katsomatta työntekijän tehtävää tai sitä, onko henkilö Teollisuusliiton jäsen vai ei. Katso toimipaikat tästä.

Lakon piirissä ovat kaikki keskiviikon 3.10. kello 0.00 ja torstain 4.10. kello 0.00 välisenä aikana alkavat vuorolistan mukaiset työvuorot.

Lakkoavustus maksetaan niille työntekijöille, jotka ovat liittyneet Teollisuusliiton jäseniksi viimeistään 26.9.2018. Lakkoavustus haetaan eAsioinnin kautta. Lakkoavustushakemuksen pääsee täyttämään 3.10. kello 6 lähtien.

Teollisuusliiton aiemmin julistama ylityökielto on edelleen toistaiseksi voimassa.

Kysy lisää käytännön toimenpiteistä oman työpaikkasi luottamusmieheltä.

Lakkoon liittyviä kysymyksiä ja vastauksia löydät myös liiton työtaistelusivustolta, johon pääset tästä.