Työsuojeluasioilla hyvä vastaanotto Venäjällä

Juha Pakarinen on ollut ammattiosastonsa kv-vastaava toistakymmentä vuotta. Thermo Fisher Scientificin Joensuun tuotantolaitoksen pääluottamusmies on toiminut pitkään työsuojelukouluttajana Venäjällä.

– Ne koulutukset on aina otettu hyvin vastaan. Kaverit ovat huomanneet, että vähän kun koneistoa ja toimintatapoja muuttaa, niin pystyy vaikka säilyttämään oman peukalon. Venäjää en puhu, mutta tulkin kanssa olen toiminut, selvittää Pakarinen.

Tutuksi hänelle on tullut varsinkin Petroskoi, jossa kohdeyrityksenä on yli 2 000 työntekijän Rosatomin Petrozavodskmash-tehdas.

– Siellä tehdään lauhduttimia ydinvoimaloihin, teloja paperikoneisiin ja ties mitä kaikkea.

Toiminnan juuret ovat 1990-luvun lopussa, jolloin Joensuun Metallityöväen ammattiosasto ryhtyi tekemään lähialueyhteistyötä Karjalan alueella ja Pietarin seudulla. Aluksi yritettiin tukea muitakin ay-tavoitteita kuten edistää järjestäytymistä ja vaikuttaa palkkaukseen, mutta työ ei kohdannut tarpeeksi vastakaikua, joten keihäänkärjeksi valittiin juuri työsuojeluasiat. Lisäksi toiminta päätettiin se muutama vuosi sitten keskittää yhteen tehtaaseen.

– Aluksi oli useampi firma, mutta silloin oli vaikea seurata, miten vaikuttavaa se meidän työ todellisuudessa on. Yhdessä talossa sen näkee selvemmin, sanoo Pakarinen.

Tuloksia on syntynyt, minkä huomaa petroskoilaisten asenteesta.

– Aina kun kurssi päättyy, niin alkavat kysellä, milloin seuraava pidetään.

Pakarinen suosittaakin kaikille kv-vastaavan tehtävään valituille, että he kävisivät ainakin SASK:n eli Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen Kunnon työn lähettiläs -viikonloppukoulutuksen.

– Siinä aukeaa silmät, että mikä se kv-työn merkitys oikein on.