SAK:n edustajisto: Aktiivimalli romukoppaan ja ammatillinen koulutus kuntoon

Työllisyyden edistäminen on tulevan hallituskauden tärkeä tavoite. Sen varjolla ei pidä kuitenkaan tinkiä työehdoista tai työttömien turvasta, painottaa SAK:n edustajisto päätöslausumassaan.

Edustajisto pitää selvänä, että aktiivimalli on peruttava.

– Toimeentuloturvan leikkaaminen ei aktivoi työttömiä työnhakuun tai osallistumaan palveluihin. Aktiivimallin leikkuri on osunut erityisesti vanhempiin työttömiin ja ansioturvan lisäpäivillä oleviin. Näistä vaikutuksista SAK on jo alusta asti varoittanut.

Edustajisto toivoo, että työttömyysturva ja työttömien palvelut uudistetaan sosiaaliturvaa uudistettaessa ymmärrettäväksi ja työllistymistä tukevaksi kokonaisuudeksi.

Tulevalla hallituskaudella tarvitaan panostuksia laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Myös nuorten lähiopetusta on lisättävä ammatillisissa opinnoissa, edustajisto toteaa.

Edustajiston mielestä valtio on epäonnistunut pahasti omistajapolitiikassaan erityisesti digitalisaation koettelemilla aloilla.

– Valtion sataprosenttisesti omistama Posti on heikentänyt määrätietoisesti työehtoja sen sijaan, että valtio omistajana olisi höllentänyt tuottovaatimuksiaan tai miettinyt, miten murroksen kohteena olevien alojen työntekijöiden tilannetta voisi tukea.

Edustajisto kannustaa palkansaajia äänestämään europarlamenttivaaleissa ja antamaan äänensä ehdokkaille, jotka haluavat rakentaa sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa Eurooppaa.