Työttömäksi jääneellä ulkomaalaisella kolme kuukautta aikaa löytää uusi työ

Työttömäksi jääneellä ulkomaalaisella työntekijällä on jatkossa kolme kuukautta aikaa löytää uusi työpaikka sen jälkeen, kun hän on jäänyt työttömäksi. Sääntö koskee työntekijöitä, jotka ovat oleskelleet Suomessa työperusteisella oleskeluluvalla alle kaksi vuotta. Työttömyyden syyllä ei ole merkitystä. Mikäli työntekijä ei löydä uutta työpaikkaa kolmen kuukauden aikana, työntekijä joutuu poistumaan Suomesta. Jos Suomessa oleskelulle on myös muu peruste kuin työ, työntekijä voi hakea oleskelulupaa toisella perusteella.

Työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa Maahanmuuttovirastoon (Migri) työsuhteen päättymisestä, jotta virasto voi peruuttaa työntekijän oleskeluluvan. Jos työnantaja ei tee ilmoitusta 14 päivän kuluessa, hänelle määräytyy sanktio.

Sääntö ei koske lomautettuja työntekijöitä, koska lomautuksen aikana työsuhde on edelleen voimassa. Sääntö ei myöskään koske EU- tai ETA-maiden kansalaisia, jotka voivat työskennellä Suomessa vapaan liikkuvuuden perusteella.

Työntekijöillä, jotka ovat oleskelleet Suomessa työperusteisella oleskeluluvalla yli kaksi vuotta, on kuusi kuukautta aikaa etsiä uusi työpaikka. Sama kuuden kuukauden aikaraja koskee myös erityisasiantuntijoita.

Käytännössä Maahanmuuttovirasto aloittaa oleskeluluvan peruuttamisprosessin kolmen kuukauden kuluttua työsuhteen päättymisestä. Peruuttamisprosessin kestosta ei ole tietoa. Maahanmuuttovirasto kuulee työntekijää prosessin aikana. Kuulemisen yhteydessä työntekijällä on mahdollisuus ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle uudesta työsuhteesta.

Jatkossa työntekijän oleskeluluvan työnteko-oikeus on laajennettu siten, että työntekijä voi samalla luvalla siirtyä työskentelemään uudelle alalle, jolla on todettu olevan työvoimapulaa koko Suomessa. Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelevillä on kuitenkin vain harvoin mahdollisuus siirtyä näille aloille, sillä työvoimapula-aloiksi määritellään todennäköisesti aloja, joissa useissa vaaditaan Suomessa laillistettu korkeakoulututkinto. Valtakunnallisista työvoimapula-aloista säädetään kesäkuun alussa annettavassa valtioneuvoston asetuksessa.

Teollisuusliitto tarjoaa omille jäsenilleen suunnattua työllisyyspalvelua, jossa tarjotaan konkreettista apua työnhakuun. Työnvälitys ei kuulu Teollisuusliiton tehtäviin, mutta liiton verkkosivuilta löytyy Työtori, johon on koottu kaikki liiton sopimusalojen avoinna olevat työpaikat. Työpaikkoja voi etsiä myös työnvälitysyritysten kautta. Teollisuusliitto muistuttaa, että Suomessa työntekijältä ei lain mukaan saa periä työnvälitysmaksuja: ei työnvälitystoimistolle, työnantajalle eikä työnjohtajalle.

Lainsäädäntöprosessin aikana Teollisuusliitto antoi useita lausuntoja, joissa se vastusti uudistusta. Uuden työpaikan löytäminen kolmen kuukauden kuluessa on erityisen haastavaa silloin, kun työnhakijalla ei ole riittävää kielitaitoa, tietämystä työnhakutavoista tai verkostoja. Myös syrjintä rekrytoinneissa voi hidastaa uuden työpaikan löytymistä. Teollisuusliitto kyseenalaistaa myös työntekijöiden jakamisen kahteen eri luokkaan, joilla on eri säännöt: korkeasti koulutetuilla erityisasiantuntijoilla on puolet enemmän aikaa työnhakuun kuin suorittavaa työtä tekevillä. Lakiesitys hyväksyttiin eduskunnassa huolimatta siitä, että sitä kritisoitiin lähes kaikissa asiantuntijalausunnoissa.

Uusista määräyksistä säädetään ulkomaalaislailla. Määräysten voimaantulopäivä on 11.6.2025.