Utländsk arbetstagare som blivit arbetslös har tre månader på sig att hitta nytt jobb
En utländsk arbetstagare som blir arbetslös har i fortsättningen tre månader på sig att hitta ett nytt jobb efter att ha förlorat sin tidigare anställning. Regeln gäller arbetstagare som har vistats i Finland med ett arbetsbaserat uppehållstillstånd i mindre än två år. Anledningen till att personen blivit arbetslös spelar ingen roll. Om arbetstagaren inte hittar ett nytt jobb inom tre månader måste personen lämna Finland. Om det finns en annan grund för vistelsen i Finland än arbete, kan arbetstagaren ansöka om uppehållstillstånd på en annan grund.
Arbetsgivaren är skyldig att anmäla att anställningen upphör till Migrationsverket (Migri), så att myndigheten kan återkalla arbetstagarens uppehållstillstånd. Om arbetsgivaren inte gör en sådan anmälan inom 14 dagar kan den åläggas ett straff.
Regeln gäller inte permitterade arbetstagare eftersom anställningsförhållandet fortfarande är i kraft under en permittering. Den nya regeln gäller inte heller för medborgare i EU- eller EES-länder, som har rätt att arbeta i Finland med stöd av den fria rörligheten inom området.
Arbetstagare som har haft ett arbetsbaserat uppehållstillstånd i Finland i över två år har sex månader på sig att hitta ett nytt jobb. Samma sexmånadersgräns gäller även för högutbildade experter.
I praktiken inleder Migrationsverket processen för att återkalla uppehållstillståndet tre månader efter att anställningen har avslutats. Det finns ingen exakt information om hur länge återkallelsen tar. Under processen hörs arbetstagaren och då har hen möjlighet att meddela Migrationsverket om en ny anställning.
I fortsättningen kommer arbetstagarens rätt att arbeta inom ramen för sitt uppehållstillstånd att utvidgas så att hen med samma tillstånd kan börja arbeta inom ett annat så kallat bristyrke i Finland. Det rör sig om branscher där det råder stor efterfrågan på arbetskraft men det finns få personer som är kvalificerade för det.
För anställda inom Industrifackets avtalsområden är det dock sällan möjligt, eftersom bristyrken sannolikt definieras som yrken där man ofta behöver en erkänd högskoleexamen i Finland. De nationella bristyrkena kommer att regleras i en förordning från statsrådet. Förordningen träder i kraft i början av juni.
Industrifacket erbjuder sina medlemmar sysselsättningstjänster med konkret hjälp i arbetssökandet. Förbundet bedriver dock inte arbetsförmedling men på webbplatsen finns en jobbportal, ”Työtori”, eller Arbetstorget där alla lediga jobb inom förbundets avtalsområden samlats. Man kan också söka jobb via arbetsförmedlingsföretag. Industrifacket påminner om att det enligt finländsk lag är förbjudet att ta ut avgifter av arbetstagare för arbetsförmedling – varken av arbetsförmedlingsbyråer, arbetsgivare eller arbetsledare.
Under lagstiftningsprocessen lämnade Industrifacket flera utlåtanden där man motsatte sig reformen. Att hitta ett nytt jobb inom tre månader är särskilt utmanande om den arbetssökande saknar tillräckliga språkkunskaper, kännedom om hur man söker jobb eller nätverk. Även diskriminering i rekryteringar kan minska chanserna att få nytt jobb.
Industrifacket ifrågasätter även uppdelningen av arbetstagare i två olika grupper som omfattas av olika regler: högutbildade experter får dubbelt så lång tid att söka arbete jämfört med arbetstagare i praktiska yrken. Lagförslaget godkändes i riksdagen trots att det utsattes för kritik i nästan alla utlåtanden från sakkunniga.
De nya bestämmelserna regleras i utlänningslagen. Bestämmelserna träder i kraft den 11 juni 2025.