Pienten työpaikkojen kemikaaliturvallisuus hälyttävän huonolla tolalla

Pienten työpaikkojen kemikaaliturvallisuudessa on huomattavan usein perustavanlaatuisia puutteita. Tämä selvisi, kun työsuojeluviranomainen teki kemikaaliturvallisuuden tehovalvontaa viime viikolla yhteensä 396 työpaikkaan eri puolella Suomea. Tarkastuskohteet olivat etupäässä pieniä teollisuuden työpaikkoja, auto- ja moottoripyöräkorjaamoja sekä pesuloita.

Tarkastetuista työpaikoista valtaosalla (68 %) ei ollut asianmukaista kemikaaliriskinarviota: 33 % työpaikoista se puuttui kokonaan ja 35 % arvioinnissa oli puutteita.

– Tulos on huolestuttava. Näyttää siltä, että kemikaaliturvallisuus on huomattavasti heikommalla tolalla kuin esimerkiksi koneturvallisuus ja tapaturmien torjunta, kertoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Valvonnassa nähtiin, että monessa työpaikassa kemikaaliriskejä ei hallita järjestelmällisesti vaan pikemminkin mutu-tuntumalla. Se ei kuitenkaan riitä; oikeat suojautumiskeinot on tarkistettava aina kemikaalin käyttöturvallisuustiedotteesta, joka tulee kemikaalin mukana. Siitä selviää myös ensiapuohjeet altistumistilanteissa.

– Monella työpaikalla ei osata hyödyntää käyttöturvallisuustiedotteita. Silloin työntekijät eivät välttämättä edes tiedä käsittelevänsä vaarallisia kemikaaleja, joissa voi olla esimerkiksi ihon läpäiseviä myrkkyjä, Auno kertoo.

Vaarallisia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi liuottimet, öljyt, jarrunesteet, jäteöljyt, polttoaineet ja ammattikäyttöön tarkoitetut vahvat pesuaineet.

Puutteellinen riskinarviointi johti siihen, että monessa työpaikassa kemikaaleja käsiteltiin väärien suojaimien kanssa: Käytettiin esimerkiksi mekaanisia vaaroja vastaan tarkoitettuja suojahanskoja, jotka eivät lainkaan suojaa kemikaaleilta. Tai ohjeidenmukaisen hengityksensuojaimen sijaan laitettiin vain suojalasit ja mentiin ulos käyttämään vaarallisia kemikaaleja.

Valvonta ja ohjaus jatkuvat

Kemikaaliturvallisuuden heikko taso on yllättävää myös siksi, että monella työpaikalla kemikaaliturvallisuutta oli valvottu jo aiemmin, mutta tarkastuksella annetut velvoitteet oli jätetty hoitamatta tai hoidettu vain osittain.

– On selvää, että kemikaaliturvallisuuden tehostettua valvontaa tulee tehdä myös jatkossa, Auno kertoo.

Työsuojelutarkastuksilla tarkastajat antavat valvonnan ohella ohjausta työpaikoille, jotta työpaikat pääsevät riskinarvioinnissa alkuun. Apua kemikaaliturvallisuuteen saa myös työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta.

Tarkastuksia tehtiin 108 kunnassa

Tehovalvonnassa tehtiin tarkastuksia yhteensä 108:ssa eri kunnassa. Eniten tarkastuksia tehtiin Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Porissa, Mikkelissä, Turussa, Jyväskylässä, Vaasassa, Espoossa, Joensuussa, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Torniossa.