Talouskasvun resepti = reaalipalkkojen kasvu + työttömyyden lasku
– Teollisuuden tuotantomäärät ovat kasvaneet hitaasti keväästä 2024 alkaen. Kasvu on kuitenkin jäänyt odotettua hitaammaksi. Nyt ilmassa on selviä merkkejä siitä, että tänä vuonna vientiteollisuus porhaltaa voimakkaasti eteenpäin, kiteyttää erikoistutkija Timo Eklund.
Teollisuuden taloussuhdanteen paranemisesta tuli hyviä uutisia loppuvuonna: marraskuussa yritykset saivat reippaasti lisää uusia tilauksia ja vienti kasvaa. Valtiovarainministeriö (VM) nosti näkemyksiään vuosien 2024 ja 2025 teollisuustuotannon määrästä. VM:n mukaan tänä vuonna teollisuustuotannon kasvu yltää 3 prosenttiin. Kone- ja laiteinvestoineihin VM ennakoi suurta 15 prosentin kasvuloikkaa.
Epävarmuutta vientiteollisuudelle luo Trumpin politiikka, joka on ollut pelätympääkin räväkämpää. Eklundin mukaan myös työtaistelut jarruttavat teollisuuden kasvua alkuvuonna.
Vaikka teollisuuden näkymät kirkastuvat, kotitalouksien luottamus ja yksityinen kulutus pysyvät alamaissa. Tilanne paranee vain, jos reaalipalkat kasvavat ja työttömyys laskee. Tällöin talouskasvu voi yllättää positiivisesti vuosina 2025–2026.
Työllisyys heikentynyt edelleen
Työllisyysaste laski koko vuoden 2024. Vuosi- ja kuukausitasolla mitattuna pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut ja rakennetyöttömyys syventynyt. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan joulukuussa työttömiä tuli lisää alalle kuin alalle. Yhtämittaisesti vuoden työttömänä olleita oli joulukuussa jo 108 300. Heistä puolella työttömyys oli jatkunut jo yli kaksi vuotta.
– Huolestuttava kehitys ei lopu ilman aktiivisia työllistämistoimia. Ilman niitä nousee työttömien työnhakijoiden määrä entisestään. Joulukuussa heitä oli jo lähes 322 000, toteaa tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila.
Tammikuussa 2025 Teollisuusliiton jäsenten työllisyystilanne heikentyi. Työttömänä tai lomautettuna oli tammikuussa 14 651 jäsentä. Kuukausimuutos oli joulukuuhun verrattuna +3 199. Työttömänä oli lähes 1 000 enemmän ja kokoaikaisesti lomautettuna noin 1 550 enemmän kuin joulukuussa.
Anttilan mukaan työttömyyden kasvu selittyy työllisyyden kausivaihtelulla, lomautusten yleistyminen taas enemmän suhdanteella. Nyt tammikuussa jäsenten työllisyystilanne ei kuitenkaan ole yhtä kehno kuin oli tammikuussa 2024. Työttömiä tai lomautettuja on noin -2 000 teollisuusliittolaista vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Vuodesta 2025 kunnat vastaavat työllisyys- ja työvoimapoliittisista toimista. Nähtäväksi jää, miten velvoitteiden hoituminen onnistuu ja milloin työllisyystilanne kohenee.
Teollisuusliiton Talouden ja työllisyyden näkymät -diasarja ilmestyy kuukausittain.
Tammi–helmikuun 2025 diasarjan löydät täältä.
Lisätietoja
- tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila
- erikoistutkija Timo Eklund