Euroopan vientimarkkinat jumittavat – toimialaseuranta (Q1/2024) julkaistu

Uudet tilaukset antavat odottaa itseään eri toimialoilla. Perinteisesti vuoden toinen neljännes (Q2) on ollut tilauskirjojen täyttymisen huippuaikaa. Nähtäväksi jää, onko näin tänä vuonna. Toinen hieman maltillisempi nousupiikki uusille tilauksille on ollut vuoden viimeinen neljännes (Q4). Vuonna 2023 ei sellaista nähty.

Viennin kannalta merkittävin teollisuusliittolaisten ala on metalliteollisuus. Metallialan yrityksissä tuotteiden kysyntä on hiipunut jo pidempään. Vanhat tilaukset eivät kuitenkaan jaksa kannatella loputtomiin. Esimerkiksi auto- ja telakkateollisuuden yrityksissä on tilauksia odoteltu, mutta turhaan.

Syynä ei kuitenkaan ole Suomen kilpailukyky.

”Kilpailukyky on kyllä kunnossa. Vientimaiden talous sen sijaan jumittaa, kun korkea korkotaso heikentää ostointoa. Vientituotteiden päämarkkina-alue on Eurooppa, joka kuuluu maailmantalouden heikkoihin lenkkeihin”, selventää erikoistutkija Timo Eklund.

Kemianteollisuuden yritysten investoinnit antavat signaaleja paremmasta. Investointeja tehdään esimerkiksi jätemuovin jalostukseen, lääketeollisuuteen ja akkukemikaaleihin. Uusia työpaikkoja syntyy näiden alojen työpaikoille.

Hankintoja harkitaan

Vuoden 2023 ennätyskorkean inflaation ja korkeiden lainankorkojen vaikutus näkyy myös kotitalouksille ja kuluttajille suunnattujen tuotteiden kaupassa. Kuluttajat viivästyttävät hankintojaan, etenkin niitä kaikkein kalliimpia.

”Talonrakentamisessa kauppa ei ole käynyt. Asuntolainoja nostetaan vähän, kun korot korkealla”, tuumii erikoistutkija Mika Kärkkäinen.

”Uuden keittiön ostoa mietitään ja huonekalujen hankintaa harkitaan. Sama varovaisuus näkyy uusien henkilöautojen kaupassa. Myynti on edelleen vähäistä verrattuna niin sanottuihin normaalivuosiin”, toteaa erikoistutkija Matti Roitto.

Näistä ja muista toimialojen viimekuukausien kuulumisista voit lukea toimialaseurannasta. Vuoden ensimmäisen toimialaseurannan (Q1/2024) diapaketin löydät täältä.

Lisätietoa: