Työnantajien heikennysesitykset viimeinen pisara – mekaanista metsäteollisuutta uhkaa lakko

Teollisuusliitto aloittaa lakon mekaanisen metsäteollisuuden työpaikoilla. Lakon piirissä on noin 5 000 työntekijää. Työtaistelu alkaa maanantaina 22.1. kello 6.00 ja päättyy 29.1. kello 5.59, ellei sitä ennen päästä Teollisuusliittoa tyydyttävään ratkaisuun.

Mekaanista metsäteollisuutta koskeva sopimus päättyi jo marraskuun lopussa. Neuvottelut uudesta sopimuksesta ovat sujuneet todella nihkeästi, vaikka Teollisuusliitto julisti alalle ylityökiellon ennen joulua.
– Ihmettelen, miksi järkevä sopiminen järjestäytyneiden työnantajien kanssa ei onnistu. Metsäteollisuus ry:n tapa neuvotella on sellainen, että jos kaikki heidän vaatimuksensa eivät mene läpi, sopimusta ei synny. Eihän tällainen menettely ole nykyaikaa, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Jari Nilosaari ihmettelee.

Työnantajapuoli on tuonut mekaanisen metsän neuvottelupöytään ison tukun heikennysesityksiä, kuten työnantajan laajemman direktio-oikeuden vuosiloman jakamisessa sekä 21 viikkotyövuoron käyttöönoton nykyisiä sopimusmääräyksiä huomattavasti huonommin ehdoin.
– Samoin on esitetty heikennyksiä seisokkiajoista maksettaviin korvauksiin sekä arkipyhistä ja sairausajalta maksettavaan palkkaan. Niin ikään työnantajat ovat tarjonneet runsaasti muitakin heikennysesityksiä, joita emme tietenkään voi hyväksyä, Nilosaari painottaa.

22.1. alkava lakko on suunnattu pääosin yrityksiin, joilla on kytkös Metsäteollisuus ry:n hallintoon tai neuvottelijoihin. Lakon piirissä on mm. vaneritehtaita ja sahoja, sekä muita tuotantolaitoksia ja niiden tuotantoa tukevia yrityksiä.

Lisätietoja:
Työehtosihteeri Jarmo Tuomainen, puh. 0400 796 896
Varapuheenjohtaja Jari Nilosaari, puh. 0400 872 641