Förhandlingarna inom kemibranschen inleds på tisdagen

Förhandlingarna om nya kollektivavtal för kemisektorns del inom Industrifackets branscher inleds officiellt på tisdagen. De flesta av de nuvarande avtalen med Kemiindustrin rf löper ut fram till slutet av november.

– Under de första mötena med arbetsgivarsidan gick vi främst igenom det ekonomiska läget här hemma, som i Europa och hela världen. Efter det kom vi överens om en mer detaljerad tidtabell för förhandlingarna. Förhandlingarna kommer i gång på allvar i oktober och då kollektivavtalen löper ut, säger sektorchef Toni Laiho vid Industrifackets kemisektor.

Innan de egentliga förhandlingarna kommer i gång ska man inom en del branscher inom kemisektorn förhandla om en möjlig förlängning av de nuvarande kollektivavtalen genom ett tredje år eller s.k. optionsår.

Industrifacket kommer under hösten att förhandla om nya kollektivavtal för tolv branscher.

– Vi förhandlar i ganska små grupper, det finns förhandlare från fältet med i alla förhandlingsbord. Bil- och maskinbranscherna har en lite annan förhandlingsrytm än de övriga branscherna, säger Laiho.

Det är ingen överraskning att det även inom kemisektorn är sannolikt förlängningen av den årliga arbetstiden med 24 timmar (inom ramen för konkurrenskraftsavtalt eller kiky) som blir den svåraste frågan att lösa.

– Gällande kiky-timmarnas öde har vi motsatt åsikt med förhandlingspartnern. I övrigt finns det inget som är annorlunda i utgångsläget för förhandlingarna.