Industrifacket skruvar upp stridsåtgärderna – ”arbetsgivaren vill tydligen inte förhandla”

Industrifacket skruvar upp stridsåtgärderna i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Fackförbundets styrelse beslöt på fredagen att förlänga och utvidga övertidsförbudet till att gälla fram till 24.11 klockan 00.00.

Industrifacket har redan tidigare utlyst ett övertidsförbud inom teknologiindustrin, plåt- och industriisoleringsbranschen, malmgruvorna samt försvarsministeriets arbetsplatser. I det andra skedet deltar även arbetstagarna inom teknisk service och tekniskt underhåll.

Övertidsförbudet gäller runt 100 000 arbetstagare. Övertidsförbudet gäller inte för nödarbete eller arbete som är nödvändigt för att skydda liv och hälsa.

Förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin rf. har gått trögt.

– Tyvärr är vi tvungna att ta till hårdare tag då arbetsgivaren tydligen inte vill förhandla. I alla fall inte på ett sätt som skulle leda till ett nytt avtal. Det här ger inte en bra bild av arbetsgivarnas förhandlingsförmåga och förhandlingsvilja, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto.

Aalto anser att arbetsgivarnas beteende är konstigt eftersom arbetsgivarna själva titt som tätt själva gnäller om att den inhemska industrin står inför svårigheter. I det här läget skulle det vara bättre med ett konstruktivt sätt att förhandla.