Industrifacket omvalde Riku Aalto och Turja Lehtonen

Industrifackets förbundskongress har enhälligt valt Riku Aalto till ordförande för fackförbundet under kongressperioden 2023–2028. Samtidigt valdes Turja Lehtonen till vice ordförande, likaså enhälligt.

Aalto, 58, har varit ordförande för förbundet sedan våren 2017. Han ledde Metallarbetarförbundet från 2008 och har tidigare jobbat inom förbundet bland annat som ekonomichef. Ordförande Aalto har även arbetserfarenhet från bland annat bilfabriken i Nystad.

Aalto är politices magister och elektronikmontör till utbildningen. Han har flera förtroendeuppdrag i inhemska och internationella organisationer.

Industrifacket valde Turja Lehtonen, 52, till vice ordförande. Lehtonen har verkat som vice ordförande för Industrifacket och förbundssekreterare i Metallarbetarförbundet.  Lehtonen är ventilationsmontör till utbildningen och jobbade före sin anställning på Metall bland annat Valmets fabrik i Pansio i Åbo.

Industrifackets förbundskongress äger rum 22–24.5.2023 i Tammerfors. Kongressen fortsätter på onsdagen då kongressen behandlar fackförbundets strategi för följande femårsperiod samt väljer en ny styrelse och fullmäktige för förbundet.

Industrifacket är Finlands största fackförbund. Industrifacket inledde sin verksamhet år 2018 då Metall, Industriförbundet TEAM samt Träfacket gick samman och bildade Industrifacket.