Industrifackets fullmäktige beslöt om tyndgdpunkter för 2025

Industrifacket samlades till höstmöte 25–26 november i Helsingfors. Medlemsavgiften år 2025 är fortsättningsvis en procent och den innehåller A-kassans medlemsavgift.

Fullmäktige beslöt att hålla medlemsavgiften på jämnt en procent. Medlemsavgiften innehåller avgiften till A-kassan. Priset på förmånen, åtta euro, är den samma år 2025 som i år och i fjol.

Fackavdelningens andel av inkomsten från medlemsavgiften är 0,18 procent år 2025. Summan betalas ut till fackavdelningen om fackavdelningen har godkänt modellstadgarna för förbundet och registrerat dem hos Patent- och registerstyrelsen.

Fackavdelningen ska heller inte utan godtagbara skäl underlåtit att lämna in de stadgeenliga funktionärsanmälningarna. Fackavdelningens styrelse måste vara vald i enlighet med stadgarna för att återbetalningen av medlemsavgifterna ska kunna genomföras.

Tyngdpunkter 2025

Industrifackets tyngdpunktsområden för 2025 är organisering och medlemsrekrytering, förstärka förtroendemannaorganisationen, utveckla fackavdelningen samt att effektivera bruket av förbundets resurser.

Organisering och medemsrekrytering

År 2025 tar vi i bruk en exaktare metod för att utreda organiseringsgraden och läget i förtroendemannaorganisationen på arbetsplatsen. Man lägger extra fokus på nya och växande företag. Arbetstagare av utländsk bakgrund är en sepcialgrupp man satsar på när det gäller medlemsrekrytering.

Vikten av en hög organiseringsgrad lyfts fram i alla medlemsevenemang och utbildningar. Under året kommer man fortsättningsvis att utföra besök på arbetsplatserna. Vid sidan av enskilda besök kommer man att ordna evenemang som fokuserar på arbetsmiljö. Organiseringskampanjer fortsätter även i fortsättningen.

Industrifacket erbjuder tjänsten Helposti liittoon, där medlemsansökan kan göras per telefon.

Genom kampanjen Ska vi komma överens att… ska vi stöda Industrifackets mål med att effektivera medlemsrekryteringen.

Industrifacket kommer även i fortsättningen att satsa på att informera i skolor och andra enheter för yrkesutbildning. Industrifacket strävar efter att nå alla studerande som utbildar sig till yrken inom Industrifackets avtalsbranscher.

Fackavdelningar

Då Industrifacket blev till genom en sammanslagning av tre fackförbund fanns det sammanlagt runt 650 fackavdelningar. Idag finns det 460 avdelningar.  Inom förbundet håller man på med att utveckla ett reformprogram med avsikt att förnya fackavdelningarnas verksamhet i en riktning där avdelningarna satsar mer på planering, målsättning och påverkning. De aktiva medlemmarna i fackavdelningarna ska stödas i sitt arbete genom utbildningar och fackkliniker.

Projektet En organiserande fackavdelning fortsätter genom att ta med två nya fackavdelningar år 2025. Diskussioner om sammanslagningar av avdelningar inleds i fackavdelningar som skulle gynnas av det.

Järjestävä ammattiosasto -hanketta jatketaan ottamalla siihen kaksi uutta ammattiosastoa vuonna 2025.

Digitaliseringen går vidare i Industrifacket

Industrifackets resurser vigs till att sträva efter att nå förbundets strategiska målsättningar. De viktigaste är att förbättra intressebevakningen och övriga medlemstjänster samt att förbättra organiseringsgraden. Digitalisation vävs samman med samtliga dessa mål.

Industrifacket arbetar tillsammans med de andra FFC-anslutna facken för en lagändring där.

Förutom löneförhöjningar strävar Industrifacket förbättringar i de så kallade texterna i avtalen när det kommer till familjeledigheter, ställningen för äldre arbetstagare, lika lön samt sjukfrånvaro.

Industrifacket strävar efter att i offentligheten hålla framme hur regeringens nedskärningar och lagändringar påverkat Industrifackets medlemmar och deras utkomst.

Industrifackets nya industripolitiska strategi implementeras år 2025. Målet är att regeringen ser till att man öronmärker tillräckliga budgetmedel för att förbättra verksamhetsmöjligheterna för den inhemska industrin. Förbundet arbetar också för att påverka EU-lagstiftningen på ett sätt som ser till att man inom unionen beaktar de finländska arbetstagarnas och industrins behov.

Valdagen i områdes- och kommunalvalet är 13.4.2025. Industrifacket stöder medlemmar som ställer upp i valet på olika sätt. Vi uppmuntrar medlemmar att bruka sin rösträtt genom att berätta hur man genom att rösta kan påverka sin egen vardag och välmående.

Tekijä utkommer mer sällan i tryckt form

Industrifackets medlemstidning Tekijä kommer ut i tryck åtta gånger under 2025. Det betyder tre färre nummer än år 2024. Under år 2025 kommer man att gå över till ett system där man prenumererar på tidningen Tekijä. Från och med år 2026 utkommer Tekijä sex gånger per år i tryck.

Kommunikationsresurser kommer att riktas om till andra former av kommunikation, främst på nätet. En så kallad lättläst sida i klartext kommer att införas på Industrifacket webbplats.

Industrifackets fickkalender kommer ut för sista gången år 2025. Studieguiden kommer i fortsättningen att endast finnas i elektronisk form.

Ekonomi

Utgifterna för Industrifackets ordinarie verksamhet väntas år 2025 ligga på strax under 57,9 miljoner euro. Det är 930 000 mindre än i år. Då man drar av medlemsavgifter så återstår 20,3 miljoner som måste täckas av inkomster från placeringar. Räkenskapsårets resultat väntas ligga på ett överskott på två miljoner euro.

Fullmäktige behandlade sammanlagt 64 motioner som 28 fackavdelningar lagt fram. Fullmäktige skickar svaren till fackavdelningarna som tagit fram motionerna.