Industrifackets ordförande Aalto: Orpo talar snömos om arbetsmarknadsfrågor

Industrifackets ordförande Riku Aalto kritiserar Samlingspartiets ordförande Petteri Orpos utspel i Yles program Morgonettan om nedskärningar i arbetslöshetsskyddet.

Enligt Aalto är snacket om att förkorta tiden för arbetslöshetsskydd som gjort för att försvaga löntagarnas tillit i ett läge där priserna stiger och det finns flera ekonomiska orosmoln och osäkerhetsfaktorer.

– Nedskärningar i arbetslöshetsskyddet är som gift för förtroendet. Små- och medelinkomsttagarna lever i en exceptionellt oviss tid på grund av prishöjningarna. Den här osäkerheten ska man inte göda på med att prata om nedskärningar i arbetslöshetsskyddet.

Inom Industrifacket finns det är en oro kring de uttalanden angående arbetsmarknadsfrågor som Petteri Orpo kom med i Yles program Morgonettan på lördagen. Orpo lovade att om Samlingspartiet blir statsministerparti i följande regering så kommer partiet inte att gå åt de allmänbindande kollektivavtalen. Aalto anser ändå att de uttalanden som följde Orpos löfte var minst sagt flummiga.

– Först lovade Petteri Orpo att man inte kommer att gå åt de allmänbindande kollektivavtalen. Allt han sade efter det tydde på motsatsen. Individuella avtal där man förbigår kollektivavtal betyder ju precis det att man försvagar de allmänbindande avtalen, säger Aalto.

– Samlingspartisten Orpos arbetsmarknadssnack påminner mycket om det som centerns Juha Sipilä kom med inför riksdagsvalet 2015. Genom att tala snömos försökte man dölja vad man har för avsikt att göra i regeringen. Det duger inte för Industrifacket. Man sköter inte löntagarnas ärenden genom att gå till val med lyktorna släckta, fortsätter Aalto.

Industrifacket kräver att samtliga partier inför valet ger klara besked i frågor som gäller arbetsmarknaden och andra frågor som är viktiga för löntagarnas intressebevakning. Aalto anser att förbundets strikta linje beror uttryckligen på de fel som gjordes under valperioden 2015–2019.

– Då ville regeringen Sipilä, i strid med vallöften, köra igenom de så kallade tvångslagarna. Dem tvingades löntagarna sedan svälja i form av konkurrenskraftsavtalet, eller ”kiky”. Så får det inte gå igen.

– Petteri Orpo måste före valdagen berätta vilka lagar som gäller arbetslivet som han vill ändra på och på vilket sätt. Annars finns risken att politikerna skär i löntagarnas inkomst, säger Aalto avslutningsvis.