Industrifacket utlyser nya politiska strejker – arbetsnedläggelser på ett dygn på många håll i landet

Industrifacket har idag 28.3 meddelat om nya politiska strejker. Strejkerna kommer att pågå i ett dygn. Arbetsnedläggelserna kommer att äga rum i flera olika industribranscher den 5 april 2024.

Strejkerna utgör en del av Finlands fackföreningars centralorganisation FFC:s gemensamma kampanj Vägande skäl. Genom punktstrejkerna vill man uttrycka sitt stöd till de 7 000 anställda strejkar nu redan för tredje veckan. Stridsåtgärderna genomförs i protest mot regeringen Orpos nedskärningar i den sociala tryggheten och anställningsvillkoren. Förbunden kräver att regeringen inleder förhandlingar med arbetstagarna.

Industrifackets ordförande Riku Aalto vill understryka att arbetstagarna har exceptionellt många orsaker till att protestera.

– Regeringens linje mot arbetstagarna är speciellt hård. På grund av nedskärningarna kommer fattigdomen bland arbetare att öka med 100 000 vuxna och 17 000 barn. Samtliga nedskärningar slår mot ”donarna”. Regeringens ”arbetslinje” är så hänsynslös att man går in för att göra arbetstagare fattigare.

– Regeringens lagpaket kring lokala avtal, det vill säga arbetsmarknadens taxireform, innebär att svaga lokala avtal rullar in på arbetsplatserna och de allmänbindande kollektivavtalen förlorar sin betydelse. Det betyder kort och gott att lönen blir mindre och arbetstiden längre då miniminivån för arbetsvillkor småningom försvinner.

– Industrifackets medlemmar försvarar den nordiska modellen för arbetsmarknaden som bygger på avtal och förhandlingar. FFC:s kompromissförslag skulle hämta med sig rimlighet och rättvisa i regeringens politik. Samtidigt skulle det innebära att strejkerna upphör och arbetsfreden återställs, säger Riku Aalto.

Strejkerna pågår i 24 timmar och omfattar 56 arbetsplatser och runt 4 300 anställda inom industrin. Strejken gäller inte nödarbete eller sådant arbete som är nödvändigt för att trygga liv och hälsa.

Mer information om vilka arbetsplatser som berörs av strejken hittar ni här.