Industrifackets styrelse har godkänt förhandlingsresultatet för teknologiindustrin – avtalsuppgörelser också för kemiindustrin
Industrifackets styrelse har i dag lördagen den 22 februari godkänt förhandlingsresultatet för arbetstagarna inom teknologiindustrin som nytt kollektivavtal. Beslutet var inte enhälligt. Förhandlingsresultatet nåddes torsdagen den 20 februari med hjälp av riksmedlaren.
Avtalsuppgörelsen är treårig och löneförhöjningarna under avtalsperioden är sammanlagt 7,8 procent. Det tredje avtalsåret kan sägas upp. Industrifackets ordförande Riku Aalto anser att den uppnådda uppgörelsen är rimlig.
– Genom löneuppgörelsen fylls köpkraftsgropen. Det var vårt viktigaste mål i förhandlingarna, och genom den uppgörelse som vi nu har godkänts uppnådde vi det, berättar Aalto.
Textformuleringar skyddar mot försämringar av lagstiftningen
I det nya kollektivavtalet för arbetstagarna inom teknologiindustrin förblir minimitiderna vid omställningsförhandlingar oförändrade, vilket betyder att löneutbetalningen fortsätter dubbelt så länge jämfört med de förhandlingstider som regeringen vill skriva in i lagen. Det krävs också i fortsättningen vägande skäl för uppsägning. I avtalet tryggas att lokala avtal ingås mellan de parter som definieras i kollektivavtalet, vilket innebär att förtroendeombud inte kan ingå lokala avtal.
– När det gäller omställningsskyddet, uppsägningsskyddet och de lokala avtalen lyckades vi skydda våra medlemmar mot de försämringar som görs i lagstiftningen. Till de här delarna kan vi vara nöjda med innehållet i avtalet, fortsätter Aalto.
– En förhandlingsuppgörelse är alltid en kompromiss. Även om vi nu lyckas fylla köpkraftsgropen, så kunde nivån på förhöjningarna ha varit högre. Med tanke på det svåra läget inom den finländska ekonomin och sysselsättningen samt den ökande osäkerheten på exportmarknaden kan nivån på löneförhöjningarna dock anses vara skälig, avslutar Aalto.
Löneuppgörelsen i kollektivavtalet för arbetstagarna inom teknologiindustrin
Det nya kollektivavtalet för arbetstagare inom teknologiindustrin är treårigt och gäller till 30.11.2027. Avtalets kostnadseffekt är sammanlagt 7,8 procent.
År 2025 stiger lönerna med 2,1 procent genom en allmän förhöjning och med 0,4 procent genom en pott som arbetsgivaren fördelar. Avtalets kostnadseffekt för år 2025 är därmed 2,5 procent.
År 2026 stiger lönerna med 2,3 procent genom en allmän förhöjning och med 0,6 procent genom en pott som arbetsgivaren fördelar. Avtalets kostnadseffekt för år 2026 är därmed 2,9 procent.
År 2027 stiger lönerna med 2 procent genom en allmän förhöjning och med 0,4 procent genom en pott som arbetsgivaren fördelar. Avtalets kostnadseffekt för år 2027 är därmed 2,4 procent.
Avtalets tredje år kan sägas upp av avtalsparterna.
Cirka 90 000 arbetstagare inom industrin omfattas av avtalet. Arbetsgivarsidan representeras i avtalet av Teknologiindustrins arbetsgivare rf.
Avtalsuppgörelser också för avtalsbranscherna inom kemiindustrin
Industrifackets styrelse godkände, utöver kollektivavtalet för arbetstagarna inom teknologiindustrin, också tre kollektivavtal för avtalsbranscherna inom kemiindustrin. Industrifackets styrelse godkände dessutom förhandlingsuppgörelsen om kollektivavtalet för malmgruvorna. Besluten var enhälliga. Kollektivavtalen för kemiindustrin uppkom inom den kemiska basindustrin, plastproduktindustrin och kemiska produktindustrin samt olje-, naturgas- och petrokemisk industrin.
De nya kollektivavtalen för kemiindustrin är treåriga och gäller till 31.12.2027. Kostnadseffekten för respektive avtal är sammanlagt 7,8 procent.
Cirka 13 000 arbetstagare inom industrin omfattas av avtalen. Arbetsgivarsidan representeras i avtalen av Kemiindustrin rf.
Stridsåtgärderna hävs omedelbart
När parterna nu har enats om kollektivavtalen drar Industrifacket omedelbart tillbaka alla stridsåtgärder som förbundet har utlyst inom avtalsbranscherna inom teknologiindustrin och kemiindustrin.