Industrifacket varslar om nya strejker inom teknologi- och kemiindustrin – strejken inleds 24 februari

Industrifacket har idag fredagen 7 februari meddelat om att förbundet inleder ytterligare en strejk inom teknologi- och kemiindustrin.

Strejken inleds måndagen 24 februari och avslutas fredagen 28 februari om inte parterna når en överenskommelse innan det. Målet med stridsåtgärderna är att påskynda kollektivavtalsförhandlingarna där framstegen tills vidare uteblivit.

Det rör sig om Industrifackets femte strejkvarsel under den pågående avtalsrörelsen.

Industrifacket och arbetsgivarna möts för förhandlingar under ledning av riksmedlaren imorgon lördagen 8.2 kl. 14.

Industrifackets ordförande Riku Aalto anser att nivån på löneförhöjningen som Industrifacket kräver under den pågående avtalsrörelsen är sådan att den mycket väl kan tillämpas på ett sätt som både stärker köpkraften och tryggar företagens konkurrenskraft.

– I motsats till vad arbetsgivarna säger i offentligheten så har vi beaktat industrins konkurrenskraft. Vi har uttryckligen lagt vårt mål utgående från att det både stärker köpkraften och upprätthåller konkurrenskraften, säger Aalto.

– Vi har skrivit på minst 50 företagsspecifika kollektivavtal med företag i skogsindustrin. Den så kallade kostnadseffekten ligger mellan sju och nio procent och det handlar om avtal på två år. Det är frågan om en industri som för tillfället befinner sig i ett mycket svårare läge än andra exportbranscher. Trots det har man i de här företagen ansett att kravet på löneförhöjningar låg på en rimlig nivå, säger Aalto.

Arbetsgivarnas samarbete försvårar förhandlingsläget

– Arbetsgivarsidan koordinerar sina förhandlingar i de olika branscherna och det gör förhandlingsläget svårare. Vi tvingas i praktiken i en riktning mot en central löneuppgörelse för alla branscher i stället för att förhandla utgående från exportindustrins förutsättningar. Det här strider fullständigt mot vad en exportdriven modell för arbetsmarknaden betyder, säger Aalto.

– Det ligger på arbetsgivarna i både teknologiindustrin och kemiindustrin att få till stånde en avtalsuppgörelse så snabbt som möjligt. Förhandlingarna i alla andra branscher står på stället fram tills att vi når en avtalsuppgörelse, säger Aalto.

– Det är oroväckande att vi snart står inför en situation där flera kollektivavtal löper ut. Om det drar ut på tiden att få till stånd nya kollektivavtal i för dem så ökar risken för störningar på arbetsmarknaden. Det borde vi klara av att undvika, säger Aalto avslutningsvis.

Strejk i över 60 företag

Industrifackets senaste strejkvarsel gäller för 63 företag inom teknologi- och kemiindustrin. Det gäller sammanlagt drygt 112 verksamhetsställen i avtalsbranscherna teknologiindustri, kemisk basindustri och plast- och kemisk produktindustri samt olje-, naturgas- och petrokemisk industri.

Det jobbar sammanlagt runt 8 500 anställda i de företag som omfattas av strejkvarslet. De företagsspecifika arbetsnedläggelserna börjar 24.2 och avslutas 28.2.2025.

Nestes raffinaderi och andra kemiindustrianläggningar i Sköldvik i Borgå omfattas av strejken. I Jakobstadstrakten omfattas automationsföretaget Amada Automation, släptillverkaren Ekeri och Alfen Elkamo av strejken.

Arbetsnedläggelserna gäller inte nödarbete eller sådant arbete som är nödvändigt för att trygga liv och hälsa.

Kollektivavtalen i kemibranscherna löpte ut vid årsskiftet medan teknologiindustrin varit ett i ett så kallat avtalslöst läge sedan slutet av november 2024.

Närmare information om stridsåtgärderna samt de verksamhetsställen och företag som omfattas av strejken finns på Industrifackets webbplats.